Nem mindegy, miből készül: eláruljuk a tökéletes forralt bor titkát

Nem mindegy, miből készül: eláruljuk a tökéletes forralt bor titkát

tél
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 21. 12:00
<p>A tél egyik elmaradhatatlan kelléke a forralt bor. Az igazán finomak tényleg vörösborból készülnek?</p>
H. R.

Így nem lehet elrontani

• A bort mindig higítani kell, máskülönben túl tömény lenne az italunk. Leginkább vízzel szokták, de vannak, akik gyümölcslevet használnak. Utóbbi esetben számolni kell a cu­kortartalommal. Lehet, hogy már nem is kell bele plusz édesítő.

• Az alapanyagokat egészben tegyük bele, hogy könnyedén le tudjuk szűrni a levet. Erre azért van szükség, mert máskülönben ahogy hűl a forralt bor, a benne maradt fűszerektől megkeseredik.

• A gyümölcsöket ne főzzük az elejétől a keverékkel együtt. Már csak akkor tegyük bele a lébe, ha készen van. Inkább díszítőelemek, finom harapnivalók legyenek a feldarabolt finomságok.

• A vörösborhoz a narancs, a mandarin, az édesebb citrusfélék illenek. A fehérhez a citrom és a lime. Sokan egy kis csilivel is megbolondítják a saját főzetüket.

Csak boltit ne!

A hozzáértők szerint a szegfűszeg és a fahéj nem hiányozhat egy jó forralt borból, de a többi már ízlés dolga.

– Semmilyen előre összeállított forralt bor keveréket és kész terméket nem javaslok. A főzésben pont az a jó, hogy kísérletezhetünk és a saját ízlésünkre formálhatjuk a recepteket. A barátainknak és a vendégeinknek is jobban imponál, ha megtudják, hogy saját magunk fűszereztük – mondta Bernáth József séf, aki szerint mindegy, milyen borból készítjük, de lehetőleg szárazat válasszunk.

Bernáth József titkos receptje

A mesterszakács a fehérboros italt szereti a legjobban, általában ezt készíti.

– A saját receptem alapja egy liter száraz fehérbor és egy liter víz, a hagyományos receptúra mellé még csilit és citromhéjat teszek. A víz azért kell bele, mert a bort mindig érdemes kicsit hígítani, különben nagyon erőteljes. Ehhez jöhet egy mokkáskanál egész szegfűszeg – bár az őrölt erőteljesebb ízű, de az egész szegfűszeget könnyebb lesz leszűrni. Egy-két rúd fahéj, egy kevés csili és reszelt citrom héja kerül még a fazékba – árulta el Bernáth József, aki azt javasolja, hogy a cukrot módjával használjuk, de helyettesíthetjük mézzel is.

Bugyogás előtt kell elzárni

Buday Péter séf szerint a legfinomabb étel és ital az, amit magunk készítünk, ezért érdemes a saját szánk íze szerint összeválogatni a hozzávalókat.

– A forralt bor nevével ellentétben sosem jó, ha felforr. A bugyogás előtti pillanatban el kell zárni. Az alaprecept: cukor, szegfűszeg, fahéj. A többi már ízlés dolga – árulta el a forralt bor titkát a szakács.

Ha gyerekek is számítanak egy-két kortyra az italból, akkor jobb, ha mégis kicsit felforraljuk, így az összes alkohol elillan belőle.

Kannásból nem lesz finom az ital!

Tokajon a vörösbor ritkaság, a Zsirai pincészet borásza, Kata mégis erre esküszik.

– A minőségi bor a titka mindennek. Jó borból lehet igazán finom ételeket, italokat készíteni. A vörösbor testesebb, én ezért szeretem abból készíteni. Fahéj, citromlé, szegfűszeg, ánizs és cukor az alapja a saját receptemnek – mondta, el, majd hozzátette, hogy olykor egy kis vaníliával bolondítja meg. Szerinte mézeskalácsot érdemes mellé kínálni, mert hasonlóan fűszeres mindkét étel.

Alaprecept

7 dl szárazbor, 3 dl víz, 5 evőkanál cukor, 8–10 szem szegfűszeg, 2 rúd fahéj

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.