Aktuális

Együtt élnek halottaikkal a toradzsák - Színes világ

D. P.

Létrehozva: 2018.12.19.

Évekig is gondozza elhunyt szeretteit az indonéziai toradzsa törzs. Mifelénk, a nyugati világban az a hagyomány, hogy minél előbb végső nyugalomra helyezzük hozzátartozóinkat, ám ezek a hegyi emberek egészen máshogy állnak a halálhoz.

Forrás: Utazgatok.hu

A toradzsák akár egész életükben képesek spórolni egy temetésre, hogy aztán összejöhessen az egész rokonság, és mosolyogva, jókedvűen kísérhessék utolsó útjára elhunyt szerettüket.

Ez az utolsó út valójában nem is az utolsó, ami nekünk, az európai kultúrkörben élőknek kissé talán morbid is lehet.

Sok bivalynak kell meghalnia

A Szulavézi (régi nevén: Celebesz) szigetén élő népcsoport valódi mészárlással készül egy temetésre, ilyenkor ugyanis bivalyok sokaságát ölik le.

– Ennek két oka is van. Az egyik a hitviláguk, miszerint a leölt bivalyok lelke segíti az elhunyt lelkét a mennyországba jutni. A másik ok sokkal gyakorlatiasabb: enni kell adni a több száz, nemritkán több ezer vendégnek – magyarázta a Borsnak Mátai András, négy kontinens negyven országát bejárt világutazó, az Utazgatok.hu szerzője és alapítója. A magyar férfi harmadmagával tekinthetett be a hegyi emberek életébe.

Az, hogy hány bivalyt vágnak le a nagy eseményre, attól függ, mennyire tehetős a család. Az egy a minimum, a cél a 24, de van, hogy eléri a 30-at a leölt állatok száma. Értékük egyenként több millió forint is lehet, de egy albínó bivaly akár egy családi ház áráért is elkelhet.

Néha megsimogatják az elhunyt nagyit

A toradzsák ugyanúgy tisztelik a halált, mint az életet. A te­metési szertartás ennek megfelelően akár egy álló hétig is eltarthat. A rokonság erre minden égtájról, messze földrôl hazasereglik.

Ez és a szervezés hónapokig el-tarthat, ezért az elhunytat is hónapokig gondozzák a nappaliban. Andráséknak olyan megtiszteltetésben volt részük, hogy bejuthattak egy családhoz, amely az elhunyt nagymamát gyászolta. Az idős asszony ekkor már lassan egy éve volt felravatalozva a nappaliban, de a toradzsáknál ez magától értetődő.

– Először tartottunk tőle, de aztán rájöttünk, hogy ez ott a világ legtermészetesebb dolga. Amíg nem helyezik végső nyughelyére, nem is tekintik halottnak – mondta András. Páratlanul izgalmas dokumentumfilmjük egyik, nekünk kissé hátborzongató jelenetében az egyik családtag például megsimogatja a nappaliban fekvő nagymama fejét. De az is rendszeres, hogy a gyerekek iskolából hazatérve üdvözlik elhunyt hozzátartozójukat. A nyitott koporsóban fekvő néninek enni, inni is visznek.

Sárdobálás a gyászmenetben

Az egy éve a nappaliban fekvő nagymamával kapcsolatban Andráséknál is rögtön felvetődött a kérdés: hogyan érik el, hogy a holttest nem indul oszlásnak? A válasz egyszerű, a toradzsák ugyanis formalint injekcióznak a testbe, ami sok-sok évtizedre konzerválja azt.

A temetési szer­tartás számunkra még ennél is morbidabbnak tűnhet, hiszen sokkal inkább hasonlít egy es­küvőre. Még az is előfordul, hogy vicceket mesélnek az elhunytról, és ezen senki sem botránkozik meg. Andrásék egy olyan temetési meneten vettek részt, amin sárdobálással szórakoztatták egymást a koporsót kísérők.

Időnként átöltöztetik a régi halottakat

Nem arról van szó, hogy az itt élők gyásza ne lenne valódi, szeretteiket ők is keservesen megsiratják. A halál gondolata azonban nem riasztja meg őket, az elmúlást az élet alapvető részének tekintik. 

A toradzsák hite szerint a halott nem is távozik igazán. Rokonaival, barátaival mindig kapcsolatban marad. A törzsnél az is előfordul, hogy a sziklasírokból időnként kiemelik halottaikat, tiszta ruhába öltöztetik őket. Sőt évente egyszer, egy szertartáson még „sétálnak” is vele, vagy hazaviszik és leültetik az asztalhoz. 

A tradicionális toradzsa temetkezési helyek sziklákba vájt sírkamrák. Itt előre kifaragott, az elhunytra megtévesztésig hasonlító szobrok figyelik az érkezőket, akik közül csak a turisták döbbennek meg a szokatlan látványon.

Akik nem engedik el a múltat

Mátai András, Harmincz Rita és Csapó András nagyot álmodott és elhatározta, hogy dokumentumfilmet forgat Indonézia négy olyan népcsoportjánál, amely megtartotta régi hagyományait, és életét a mai napig ezek szerint éli. A toradzsák mellett a mentavaj nevű bennszülött törzsnél, a bajóknál, vagyis a tengeri cigányoknál és a balinéz embereknél jártak. A négyrészes dokumentumfilm-sorozatot az Ozone csatornán láthatjuk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172882_auto_resized.jpg
origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27595_resized.jpg?avcount=1714472709
origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175204_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175589_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Tizenkét nap elteltével is rejtély, hová kerülnek a Magyar Péter oldalát látogatók adatai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174492_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173057_auto_resized.jpg
vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27598_resized.jpg?avcount=1714472709
origo.hu

Fontos hír érkezett III. Károly király egészségügyi állapotáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166219_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714472709
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171285_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Felrobbant az internet: nem semmi ruhában kapták lencsevégre Stana Alexandrát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rkjf4BTjHOXULuG1dhwOuhiViIK9BOQRkrLi0z9O-Ow/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBiZDAxMGM4YmU5YjRjZmJhNmQ0NjRiNzUzOTdiN2I5.webp
Baleset

Gázolás történt Budapesten, busz alá szorult egy ember

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gGc7j1-q9Do1_TFTQLnq1mNVr7FPnnGmitDfoPqgrG4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q4ZDU1ZDI5NzEwMzQ1NTVhYTY0MDlkNDZjNzM0MmEy.webp
Végzet

Motoros tragédia Komlónál: Daruval emelték ki Fanni holttestét az autó alól