Aktuális

Büntetés jár, ha rossz helyre teszi a muskátlit

B. B. A.

Létrehozva: 2018.12.03.

Fogadjunk, hogy önnél is akadnak olyan növények, amelyek nem érik meg a tavaszt. Hiába locsolja, pakolgatja azokat a lakásban vagy a lépcsőházban ide-oda, vala­miért mégis tönkremennek. Most eláruljuk, mit csinál rosszul.

Forrás: Thinkstock

A folyosón kell a hely

Amint beköszönt a hideg, a lépcsőházakat elárasztják a muskátlik és más növények. Szinte lépni sem lehet egyes épületekben a virágoktól. A növények teleltetése általában itt nem áll meg, az otthonok is megtelnek a pluszvendégekkel. A tél igazi kihívás számukra, egy hiba és már tönkre is mennek. Az első és legfontosabb szabály viszont az, hogy akik panelban vagy társasházban laknak, ügyeljenek arra, hogy a folyosón úgy tegyék le a virágládákat, hogy azok ne barikádozzák el a menekülési utat. A tűzoltók nem győzik hangsúlyozni: a biztonságos oltás érdekében a folyosókat 110 centi szélesen szabadon kell hagyni, vagy 195 centinél magasabbra kell helyezni a tárgyakat. Ha ezt nem tartja be a lakóközösség, akkor akár pénzbüntetésre is számíthat.

A víz a lényeg

Ha nincs más megoldás, akkor akár a pincébe is be lehet tenni a mediterrán növényeket télre. Fényre és vízre azonban mindenképpen szükségük van, minimum kéthetente öntözni kell.

Könnyű összezavarni a növényt

A hidegben is kint maradó növények számára a téli pihenőidőszakot megbízhatóan tudja jelezni a fény, valamint a hőmérséklet csökkenése. A lakásban lévő társaik viszont a két jel közül csak az egyiket veszik észre, hiszen a fűtés miatt a hőmérséklet-különbséget nem érzékelik. 

– Az átlagosan 20-22 fokos benti hőmérséklet késő tavaszi, nyár eleji klímát idéz, a fényből azonban minimálisat kap a la­kásban a növény. Ez összezavarja, fejlődése abnormálissá válik, ami abban jelentkezhet, hogy megnyúlik, satnyább lesz, sárguló hajtásokat növeszthet. Emellett legyengül, és könnyebben támadják meg betegségek, kártevők – mondta el a Borsnak Megyeri Szabolcs kertész, kertészmérnök. 

Árulkodó jelek

Árulkodó jelek Ha nem érzi jól magát a növény, néhány apró üzenettel jelezni tudja. Ilyen például a levélhullás, a kiszáradás.

Nem jó a túlzott meleg

A megoldás: meg kell teremteni az évszaknak vagy a növény igényeinek megfelelő körülményeket, ez azonban nem mindig olyan egyszerű, mint amennyire elsőre gondolnánk. –  A muskátli, a leander vagy éppen a buganvilla mind olyan növény, amelyet a legtöbben – nagyon helyesen – már bevittek a házba, lakásba a fagy elől. Fontos azonban tudni, hogy nagyon meleg helyre nem érdemes tenni ezeket a növényeket. A hűvösben érzik jól magukat. A szobanövények esetében például semmiképpen nem jó, ha közel vannak a fűtőtesthez. A fokföldi ibolya és a mikulásvirág is olyan fajta például, ami kifejezetten a hűvöset kedveli a lakásban is – mondta lapunknak a kertész. 

Bors-tipp

Bors-tipp A legtöbb szobanövény tőzeg alapú földkeverékben van. Ez sokkal gyorsabban kiszárad, máshogy reagál a vízre, mint a többi típusú föld, emiatt másképp is kell öntözni. Ha kiszáradt egy növény, akkor már csak beáztatással lehet megmenteni. Egy vödör vízbe kell beletenni, a kertészetekben is ezt teszik.

Nagy veszély lehet a megfázás

Sokan nem is gondolnák, de nagyon fontos a növény egészsége szempontjából a páraigény is. Továbbá arra is ügyelni kell, hogy egy nagyobb szellőztetésnél ne közvetlenül az ablak mellett kapjon he­lyet, ugyanis  na­gyon könnyen meg tud fázni.

– Ha bent van a huszonpár fokos szobában a nö­vény, majd hirtelen mínusz kétfokos levegővel sokkoljuk, akkor „beteg” lesz. Ilyen esetben azt tudom javasolni, hogy szellőztetés idejére vigyük a lakás ablaktól távolabbi részébe – fejtette ki a Borsnak Megyeri Szabolcs. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek