Bíró Lajos: Tanuljunk meg újra pörköltet főzni!

Bíró Lajos: Tanuljunk meg újra pörköltet főzni!

tapasztalat
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 23. 10:30
Bors

A hazai vendéglátás ismert alakjai meséltek a napjainkban is tartó magyar gasztroforradalomról a Spektrum televízió Volt egyszer egy Vadkelet – Emir Kusturicával című műsorának záró részében. Bíró Lajos séf lassan ötven éve van a szakmában, még a Kádár-kori vendéglátás legmélyebb bugyraiban kezdte a szakmát.

– 1976-ban trükkök kellettek ahhoz is, hogy Bécsbe ki tudjunk utazni. De mindig megoldottuk valahogy ilyen-olyan IBUSZ-utakkal, hogy ne csak három­évente mehessünk – mesélte a műsorban a megosztó, szókimondó és néha polgárpukkasztó Bíró, aki azt is elárulta, hogy anno hogyan hozta be az országba az itthonról hiányzó alapanyagokat.

– Az volt a szisztémám, hogy négy-öt táskát hoztam ki, mindegyikben volt egy-két pulóver, és ott voltak szétosztva az áruk. Hoztuk a mascarponét, a különböző olasz tésztákat és az olívaolajat.

Bíró a rendszerváltás után osztrák tapasztalataiból építkezve, ottani mintára nyitotta meg első hazai éttermét. Azóta is azt vallja, hogy a másolás helyett meg kell alkotni a saját stílusunkat, hazai ízekkel, és szerinte az úgynevezett gasztroforradalom lényege, hogy jó alapanyagot és technológiát használjunk, illetve úgy tartsuk meg az eredeti receptet, hogy az friss és könnyebb legyen.

–  Mindig kell valami geg, valami kis polgárpukkasztás, amit odapöckölünk az orra alá a vendégnek, amiről emlékezni fog rád. 1995 környékén indult el nálam ez a változás, és azóta is mindig megelőztük kicsit a korunkat. De lassan a hagyományos ételeket kellene visszahozni, mert eljutunk oda, hogy a fiatal szakácsok nem tudnak egy pörköltet megfőzni, viszont tudják, hogy kell szuvidolni – mondta Bíró.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.