Aktuális

Van megoldás a poloskák ellen?

Bors

Létrehozva: 2018.10.11.

Óriási méreteket öltött a poloskainvázió! Egyes településeken arra panaszkodnak, hogy már szellőztetni sem lehet, mert elözönlik a lakást a bűzös bogarak. A rovarirtó szerek megoldást nyújthatnak, de saját készítésű csapdát is bevethetünk ellenük.

Forrás: Bors

Eddig azt hittük, volt már ré­szünk poloskainvázióban, de az idei tömeges megjelenésük láttán bátran kijelenthetjük, hogy a korábbi helyzetek meg sem közelítették azt, ami most van. De mégis mi ennek az oka, és meddig kell elviselnünk ezt az országos jelenséget?

A szakértők szerint készüljünk fel, mert jó pár hétig keserítik még az életünket. 

Otthonunk a búvóhely

– A poloskák érzik, hogy jön a hideg időszak, így most kezdtek el búvóhelyet keresni maguknak. Ezért van az, hogy a napsütötte házak falára szállnak, vagy a nyílászárók zugaiban próbálnak meg elbújni, de amint beköszöntenek a hidegebb nappalok, és a hőmérséklet 10 fok körülire lehűl, el fognak tűnni, különben megfagynak – magyarázta Víg Károly, a Rovartani Társaság elnöke, majd hozzátette, hogy nyáron sem volt kevesebb poloska, de akkor a növényzetben, táplálkozással töltötték az idejüket, így nem voltak ennyire szem előtt.

Igazi túlélő az itthoni

Mivel a poloskák nem kedvelik a hidegebb időszakot, ha elég kemény telünk lesz, akkor tö­megesen elpusztulnak. A rossz hír viszont, hogy a túlélők ta­vasszal újrakezdik a szaporodást, meleg nyáron akár kétszer is, így nő a populáció.

– Az Ázsiából származó márványos poloska zömét a tél el fogja rendezni, mivel ezek nem bírják annyira a hideget, mint az őshonos fajták. Utóbbiak akár a mínusz harminc fokot is átvészelik, de a behurcolt fajok nagy része el fog pusztulni, mire jön a kikelet. Azt mondhatom, hogy jövő ősszel sem fog elmaradni az invázió, mivel ha számukra kellemes nyár lesz, újra elszaporodnak – figyelmeztetett a szakértő. 

Túl sok az ázsiai 

Hazánkban is vannak őshonos fajták – ilyen például a zöld bogyómászó poloska –, de most mégsem azokkal van a probléma, hanem a Dél-Ázsiából jött egyedekkel.

A márványos poloska a felmelegedés miatt már nálunk is jól érzi magát, olyannyira, hogy szaporodnak is, ráadásul gyorsan. Egy másik nálunk is megjelent faj a nyugati levéllábú poloska, amely Észak-Amerikából került hozzánk. Ez a fajta egyelőre még nem jelent nagy problémát, már csak azért sem, mert a tűlevelű­erdőkben érzi otthon magát. 

Így védekezzen

A kellemetlen szaguk miatt természetes ellenségük nincs a rovaroknak, ezért tudtak ennyire elszaporodni. Csak rovarirtó szerekkel tudunk védekezni, más megoldás nincs, de a lakásba bejutott egyedeket porszívóval is elintézhetjük, sőt a beköltözött poloskák ellen szúnyogirtót is bevethetünk. Egyesek a szódabikarbónás ecetes vízre esküsznek, mások lámpával melegítik egy szappanos vízzel teli vödör környékét, hogy belemenjenek és belefulladjanak. Kerüljük a sárga színt, mert az vonzza őket. Fél liter vízbe öntsön 4 teáskanál szárított fokhagymaport, keverje fel, majd ezzel törölje át az ablakpárkányokat és a redőnyöket. Sok helyen a menta illatát is említik a távol tartásukra. 10 cseppet keverjen el fél liter vízhez, és takarítsa a nyílászárókat azzal. 

Készítsen csapdát

A poloskák nemcsak a meleget, hanem a fényt is kedvelik, így könnyen készíthetünk nekik egy csapdát, szinte ingyen. Szükségünk van egy- vagy kétliteres üdítőspalackra, amelyet úgy kell félbevágnunk, hogy az alsó része nagyobb legyen. A tetejét fordítva tegyük bele, így a nyakrész szinte bevezeti a rovarokat a csapdába, de onnan kijönni csak nehezen tudnak majd. Erősítse össze a palackot, majd az oldalára ragasszon valamilyen sötét anyagot. A csapdát alulról egy zseblámpával világítsa meg úgy, hogy csak felül jöjjön ki a fény, így éjszaka a poloskák szépen besétálnak az palackba. 

Tudta?

A poloska az emberre teljesen veszélytelen, nem csíp, és a bűzt is csak akkor árasztja, ha veszélyben érzi magát?
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek