Aktuális

Sosem találták meg a feldarabolt Viola fejét

D. P.

Létrehozva: 2018.10.21.

<p>A nőnek az lett a veszte, hogy házasodni szeretett volna. Gyilkosa fűt-fát ígért neki, végül megfojtotta és a Dunába dobta a darabjait. Emberölés Radnóti Miklós szülőházában.</p>

Mindössze néhány nappal az 1956-os forradalom és szabadságharc kirobbanása előtt végezték ki azt a szabómestert, aki megölte és feldarabolta menyasszonyát. Erdei Lajos azt használta ki, hogy az ötvenegy éves budapesti nő már nagyon szeretett volna férjhez menni, emiatt pedig nem volt elég óvatos. 

A Duna egy felső lábszárat vetett ki 1955. október 4-én délelőtt a fővárosi Margit híd és a Lánchíd között. Taraba Viola medencecsontját egészen Bajáig vitte a víz, több testrésze pedig bőröndbe rejtve került elő. A nyomozóknak nem volt könnyű dolguk, mert ekkor még nem tudták, ki lehet az áldozat. Mivel a tettes rendkívül szakszerűen darabolta fel áldozatát, az orvosokat és a henteseket is ellenőrizték a környéken. 

Taraba Viola állítólag vőlegényével, Erdei Lajossal szökött meg, de előbbi nővérének ez a történet igen gyanús volt. Egy szomszéd „Gyilkos! Segítség! Ne bánts, Lajos!” felkiáltásokat hallott az egyik hajnalban Taraba Viola Kádár utcai lakásából, de egyrészt Lajost sem találták a rendőrök, másrészt a házvezetőnő szándékosan félrevezette a nyomozást azzal, hogy letagadta a többek által hallott éjszakai veszekedést. 

Az sem volt még minden kétséget kizáróan bizonyítható, hogy Taraba Viola testrészeit találták meg, ám ezt végül bravúros módon derítették ki. Az áldozat korábban bezuhant a liftaknába és csigolyasérülést szenvedett. Dr. Zsebők Zoltán Kossuth-díjas röntgenológus összehasonlította a Bajánál talált törzset a korábban készült felvétellel, így már biztosra lehetett venni, hogy Viola darabjait fogták ki a Dunából.

A szabóként dolgozó nőnek korábban jól menő divatszalonja volt Budapesten. A lakásába kifejezetten azért keresett albérlőket, hogy végre férjet találjon magának. Az ideális férfit sajnos a szélhámos Erdei Lajosban vélte felfedezni. A különösen intelligens, olvasott férfi megrögzött hazudozó volt, legtöbbször egyszerre két-három nőt is szédített a házasság ígéretével. Violát teljesen behálózta, még a munkahelyéről is kilépett, hogy majd a menyasszonya tartsa el.

Erdei egyáltalán nem akarta elvenni a nőt, csak élősködött rajta. Megölését előre eltervezte, még mérget is vett, de végül megfojtotta a lakásban, majd feldarabolta a holttestet. 

Erdei bűnügyének vizsgálati anyaga ezer oldalt tett ki. Hét tárgyalási nap után ítélték halálra. Viola felső testrészét – beleértve a fejét – sosem találták meg.

Radnóti Miklós tragédiája  

A brutális gyilkosság helyszínén, a Kádár utca 8. szám alatt született Radnóti Miklós költő 1909. május 5-én. Születése azonban édesanyja és fiú ikertestvére életébe került. A modern magyar líra kiemelkedő képviselőjének nevét a második párhuzamos utca viseli. 

Ha érdeklik további, ehhez hasonló bűncselekmények, kattintson a szerző Facebook-oldalára!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek