Aktuális

Nemzetközi főutak mentén terjed a nemi baj!

B. B. A.

Létrehozva: 2018.10.02.

A hazai átlag fölött van a nemi betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, miközben a hazai átlag, azaz az országos helyzet is romlik. Miért lesz egyre több fertőzött?

Forrás: MTI

A három leggyakoribb, szexuális úton terjedő betegség Magyarországon a szifilisz, a chlamydia és a tripper (vagy más néven gonorrhoea). A legnagyobb veszély az, hogy sokan hónapokig nem is tudják, hogy betegek, az elején ugyanis ezek a fertőzések tünetmentesek. Ezzel viszont veszélybe sodorják a velük szexuális kapcsolatot létesítőket, akik nem sejtik, hogy ők is megfertőződnek.

A babának is árt

Tavaly a Szabolcs-Szatmár-Beregben kezelt 29 szifiliszes nő közül 12 babát várt az egészségügyi statisztika szerint. Ez nem játék, hiszen a fertőzés akár súlyos, maradandó károsodást is okozhat a születendő gyermeknél. A Bors által megkérdezett orvos szerint nemi betegség rossz egészségkultúrával rendelkező környezetben fordul elő leggyakrabban, de az átutazó turizmus is növelheti a fertőzések gyakoriságát.

– A nemzetközi főutak mentén, a rossz szociális körülmények között élőknél jellemző leginkább a fertőzés. Viszonylag könnyen megszerezhető a betegség, de kezelni már nem ennyire egyszerű. A szifilisz, a tripper és a chlamydia gyógyítható ugyan, de tartós gyógykezelésre is szükség lehet. A veszély abban van, hogy az elején tünetmentes. Orvoshoz akkor kell fordulni, amikor az illető váladékozást, fájdalmas vizelést, viszketést tapasztal, legyen szó férfiről vagy nőről. Jellemző tünet még a nyirokcsomó-duzzanat a lágyékhajlatban – sorolta Bense Tamás családorvos. 

Romlik a helyzet

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) tavalyi adatai szerint 2016 novemberében 62 szifilisszel fertőzött beteget kezeltek az országban, ami 75 százalékkal volt több a 2015-ös novemberi adatnál. A fertőzések háromnegyedét Budapestről jelentették. Akkor vidéken összesen nyolc megyében voltak diagnosztizált betegek. Már akkor is Szabolcs-Szatmár-Beregben volt a legtöbb: öt.

A helyzet a statisztika szerint egyre rosszabb. Az OEK megfigyelései szerint már évek óta masszívan nő a szexuális úton terjedő fertőzések száma Magyarországon. 2010-ben 1170 tripperes betegről lehetett tudni, négy évre rá ez a szám már 1620 volt. Ez negyvenszázalékos növekedést jelent. 

Van, aki direkt fertőz

A fent említett nemi betegségek mellett még egy fertőzés van, ami igen sok magyart érint. Ez nem más, mint a HIV- vírus. Minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak, akik között sokan AIDS-esek. A HIV-fertőzéssel akár 10 évig is élhet az illető tünetmentesen, ez idő alatt pedig számtalan partnert képes megfertőzni.

Bense Tamás családorvos szerint van olyan patológiás beteg, aki tisztában van vele, hogy AIDS-es, és direkt, tudatosan próbál meg minél több embert megfertőzni azon az alapon, hogy ha ő szenved, szenvedjen más is. Ezért is érdemes egy idegennel eltöltött éjszaka előtt megbizonyosodni arról, hogy egészséges a partner.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek