Fonnyadt gyümölcsből nem lesz jó pálinka

Fonnyadt gyümölcsből nem lesz jó pálinka

tuti
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 22. 11:30
A magyar pálinka hungarikum, és szerencsére magunknak is főzhetünk. A hozzáértők szerint hiába van hagyománya az elkészítésének, a trükkökkel mégsem vagyunk tisztában.
Zs.V. 

Rosszul tudjuk az alapokat 

Vitathatatlan, hogy a magyarok tudnak pálinkát készíteni, azonban vannak olyan régről megmaradt beidegződések, amelyek miatt az alkoholos ital nem lesz olyan, amilyennek lennie kellene. 

– A cefrébe csak fogyasztásra alkalmas, mindenféle szennyeződéstől mentes, érett gyümölcs kerülhet. A fáról leesett, rohadt gyümölcs nem jó, ugyanis a pálinka minősége 90-95 százalékban a cefre minőségétől függ. A cefrehiba át­megy a pálinkába is. Lepárlással javítani már nem, legfeljebb rontani lehet – ma­gyarázta lapunknak Szabó Ferenc Ignác, a Pálinkafőzés.com ügyvezetője.

– Tipikus hiba még, hogy a gyümölcsöt nem magozzák ki és nem darálják le. A cefréshordót nem szabad napra tenni, sőt sokan az erjedési időszak alatt naponta kevergetik, ezáltal levegőt juttatnak a cefrébe mely számos cefrehibát eredményez. Az első két-három napban lehet kevergetni, mivel az élesztők szaporodásához oxigénre van szükség, ezután légmentesen le kell zárni, és hagyjuk erjedni 14-16 napig, olyan 18-26 Celsius-fokos környezeti hőmérsékleten. Az erjedés során keletkező szén-dioxid elvezetéséről gondoskodni kell úgynevezett kotyogó segítségével.

A másik tévhit, hogy a fo­gyasztási szeszfokot az utópárlattal kell beállítani. Az utópárlatos pálinka minősége nem lesz megfelelő, ízvilága nem a gyümölcsre jellemző jegyeket tartalmaz, büdös, gyakorlatilag élvezhetetlen lesz a végeredmény – figyelmeztetett a szakértő. 

Csak a rozsdamentes acél

Pálinkafőzőkből nagyon széles a választék, kicsitől a nagyig mindenfélét találunk a piacon, de az egylépcsős és a kétlépcsős között is válogathatunk. Árban is igen nagy a szórás: pár tízezertől több százezer forintig terjed az eszköz ára.

– Nagy tévhit, hogy a főzőüstnek rézből kell készülnie. Csak ott kell réznek lennie, ahol a párlatgőz halad, tehát a kupola, a páracső és egylépcsős főző esetén a finomítóoszlop legyen réz, illetve tartalmazzon rézfelületet. Az üst nek tartósnak kell lennie, ezért e célra a rozsdamentes acél a legjobb – mondta a szakember.

Kezdőknek öt pohár 

A pálinka igazán sokoldalú ital, de a jófélében fel kell ismernünk annak a gyümölcsnek az aromáját, amelyből készítették. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk, ami akár kellemetlen is lehet, az gyártási, előállítási hibát jelez. Ennek elkerülésében segít az ötpoharas megoldás. 

– Számozzunk meg öt darab poharat, majd az előpárlat levételénél mindegyikbe engedjünk ugyanannyit a szeszből. Ez alapján tudjuk megvizsgálni, hogy melyik poharaknál érezhetők az előpárlatra jellemző jegyek. A jónak ítélt poharak tartalmát beleönthetjük a középpárlatba, míg a nem megfelelőt megsemmisítjük. Ez a legjobb módszer egy kezdőnek az előpárlat leválasztásához – mondta Szabó. 

A pálinka mennyiségét a gyümölcs fajtája és cukortartalma határozza meg, így van, amelyikbôl több, a másikból kevesebb szesz lesz.

A szakértő szerint a kezdők a bogyós és könnyen romló gyümölcsöket kerüljék. A kajszi, a málna, a szeder nagyon kényes, a zöldfülűek próbálkozzanak szilvával, cseresznyével, almával vagy meggyel.

Szellőztessük, mielőtt isszuk! 

A már kész terméket lefőzést követően ne rögtön palackozzuk, hanem szellőztessük oly módon, hogy a tárolóedényt ne zárjuk le légmentesen. A szellőztetés időtartama három-négy hét. Ezután jöhet a palackba zárás és az ezt követő pihentetés, amely három hónapig is eltarthat. Ekkor válik a pálinka igazán tökéletessé és fogyaszthatóvá. 

Jelentse be!

Évente legfeljebb 86 liter 42 fokos párlatot állíthatunk elő otthon. A magánfőzéshez való jogot minimum 5, maximum 86 darab párlatadójeggyel válthatjuk meg, aminek darabja 700 forint. Ezt az adójegyet a vámhatóságtól szerezhetjük be. A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését – mely maximálisan száz liter űrtartalmú lehet – a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.