Aktuális

A telefon ellopása után is fizetni kell a hűségidőt

Bors

Létrehozva: 2018.10.25.

Elképesztő méreteket öltött a mobiltelefonhasználat, a fiatalok ráadásul nem is rejtegetik készülékeiket, sőt: úton útfélen <br /> a magasba emelik, hogy szelfizzenek, megkönnyítve ezzel a tolvajok dolgát. Mit tegyünk, ha elhagyjuk, netán ellopják a telefonunkat?

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly év végén már a hazai előfizetések száma meghaladta a 11,8 milliót. Ez a szám azért brutális, mert Magyarország teljes lakossága 9,7 millió fő. A Hootsuite globális felmérést tett közzé: az ő adataik szerint a világon a felnőtt lakosság 96 százalékának van valamilyen mobiltelefonja, és közel kétharmada használ okostelefont.

A drágább darabok a képernyőkód mellett ujjlenyomat-felismerőt is kapnak. Azt gondolhatnánk, hogy ezekkel a funkciókkal csökken a lopások száma, mégsincs így, mert az erre szakosodott tolvajok tudják, hogyan kell kiiktatni a készülék biztonsági vonalát. Jobb, ha felkészülünk mindenre, hogy ha bekövetkezik a baj, akkor tisztában legyünk azzal, mit kell tennünk. 

Nyomkövetőt rá!

Akár hiszi, akár nem, ha elhagyta a telefonját, vagy netán meglovasították, saját maga is utánanézhet, hogy hol van éppen. Léteznek ugyanis olyan nyomkövető applikációk, amelyeket távolról is fel lehet telepíteni a készülékre.

Ilyen például a Plan B, amely a felrakás után azonnal küld egy e-mailt, amelyben a telefon helyadatai vannak. Ha ez mégsem segít, akkor azonnal le kell tiltani az eszközt, hogy ne tudjanak hívást kezdeményezni róla, vagy extra tartalmat letölteni az internetről. 

Pénzbe kerül a pótlás

A telefon letiltása után számítsunk arra, hogy a SIM-kártya cseréje pénzbe kerül. A Budapesti Békéltető Testület arra figyelmeztet, hogy miután letiltottuk korábbi SIM-kártyánkat, a szolgáltatók Általános Szerződési Feltételei szerint csak meghatározott idő áll rendelkezésünkre, hogy az új kártyát megigényeljük, ezért azonnal érdeklődjünk a mobilszolgáltatónknál. 

Hasznos a biztosítás

Léteznek már olyan biztosítások, amelyek havi pár ezer forintért tartalmazzák a telefonok ellopása esetén történő
kárrendezést

Irány a rendőrség!

Lopás esetén először a szolgáltatónkat hívjuk fel, hogy letiltsuk a kártyát. Ez után a közeli rendőrségen tegyünk bejelentést. – Nem csak azért van szükség erre, hogy elkezdjék keresni a készüléket, hanem azért is, mert a kárrendezéshez elkérhetik az ott ké­szült jegyzőkönyvet. Ma­nap­ság már gyakoriak a több százezres készülékek, ezért fontos komolyan venni a lopást és az elhagyást.

Én azt szoktam javasolni, hogy már a megvételnél töltsünk rá GPS alapon működő nyomkövető alkalmazást. Ezek szinte mind olyanok, hogy felhasználónévvel és jelszóval egy internetes felületre belépve láthatjuk a készülék helyét – árulta el Szabó Gáspár mobilkészülék- árusító, aki hozzátette: ha a telefon be van még kapcsolva, akkor a rendőrség az IMEI száma alapján be tudja mérni, mégis azt javasolja, hogy mi­előbb tiltsuk le. 

Marad a szerződés

A felhasználók gyakran részletre veszik meg a készüléket az előfizetés mellé, hogy ne kelljen egyben nagy összeget kiadni. Mi történik olyankor, ha a hűségidő lejárta előtt lopják el a telefont? A Budapesti Békéltető Testület szerint nincs lehetőség arra, hogy hátrányos következmény nélkül felmondjuk a szerződést. Vagyis, ugyanúgy, ahogyan előtte, a lopás után is fizetni kell tovább a telefon részleteit és az előfizetési díjat. A kötbér általában olyan magas összeg, hogy nem éri meg felmondani a szerződést. 

Nem beszélgetésre használjuk a legtöbbet

A legfrissebb felmérések szerint a mobiltelefon felhasználók leggyakrabban az ébresztőóra- és a kamerafunkciót használják.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek