10 hiba, amit szinte mindenki elkövet a konyhában

10 hiba, amit szinte mindenki elkövet a konyhában

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 23. 14:00
<p>Sajnos bármennyire is otthonosan mozogjunk a konyhában, mindenkinek van pár olyan rossz beidegződése, amitől képtelen megszabadulni. Sőt, sokan nem is tudják, hogy egy-egy konyhai szokásuk inkább csak árt, mint használ. Ideje hát ezektől megszabadulni!</p>
Bors

Összeszedtük a legjellemzőbb hibákat.

1.Túlzsúfolt serpenyő

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy minél előbb szeretnénk végezni - a túlzsúfolt serpenyő azonban a jó végeredmény egyik legnagyobb ellensége. Az étel - legyen az hús vagy épp zöldség - ugyanis nem pirulni, sokkal inkább párolódni fog.

2.Nem kell mindenhez teflont használni!

Noha sok mindenhez jó a teflon vagy más tapadásmentes serpenyő, nem mindenhez tökéletes. Az ilyen serpenyők ugyanis nem vesznek fel annyi hőt, mint mondjuk egy öntöttvas - ami például a steak-ekhez sokkal jobb választás.

3.Túl sok piszkálás

Sokan ösztönösen piszkálják, forgatják, mozgatják az ételt - ez azonban nem minden esetben szerencsés. A legtöbbször ugyanis pont azt érjük el vele, hogy egy kis színt kapjon, egy kicsit megpiruljon - ami pedig igen sokszor határozottan jó!

4.Nem elég meleg a serpenyő

Meglepően sokan akarnak túl hamar elkezdeni sütni-főzni: azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a serpenyőnek is kell idő, hogy elérje a szükséges hőfokot!

5.Figyelem, a fűszereknek is van szavatossági ideje

Bizony a fűszerek sem örök életűek. Noha nem betegedünk meg tőle, ha mondjuk lejárt szavatosságú curryvel ízesítjük a csirkét, de tény, hogy kevésbé lesz markáns az íze. Mivel a legtöbben nem eredeti csomagolásukban tartják a fűszereket, érdemes azok színét illetve illatát figyelni. Ha érezhetően megkopott, akkor már kár is az ételbe szórni!

6.Ne mossa meg a csirkehúst!

Sokan úgy gondolják, hogy higiénikus megmosni a csirkehúst sütés-főzés előtt - ezzel azonban inkább csak ártunk, mintsem használunk. A víz nem mossa le a húsról a baktériumokat, így csak azt érjük el, hogy az a kezünkön és a mosogatóban is szétterjed.

7.A vörös húsoknál még több kárt okozunk a vízzel

A helyzet - amellett, hogy a csirkéhez, vagy mondjuk a halhoz hasonlóan nem mossuk le a baktériumokat - még rosszabb a vörös húsok esetében. Itt ugyanis a víz hatására az ízélmény is jelentősen csorbul. Sőt! Jobban járunk, ha a hús meglévő nedvességtartalmát is igyekszünk felitatni egy konyhai papírtörlővel.

8.Túl korán vágja fel a húst

Az egybesült húsok nagy titka, hogy nem szabad őket közvetlenül sütés után felvágni. Hagyni kell egy pár percet pihenni - csak utána szeleteljünk!

9.Ne nyitogassa a sütőajtót!

Ugyan sütés közben kíváncsi az ember, hogy épp hogy állnak a dolgok odabent, a sütőajtó nyitogatása hőingadozáshoz vezet, ami sok esetben - főleg sütiknél - határozottan rossz végeredményhez vezet. 

10.Ugye nem a lefolyóba önti a használt olajat?

Sajnos sokan még mindig így tesznek - pedig a használt olaj különleges kezelést igénylő hulladék. Kannába vagy flakonba töltve bármikor leadható a legközelebbi hulladékudvarban.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.