Aktuális

Miben segítenek a spirituális szimbólumok?

Bors

Létrehozva: 2018.09.08.

A spirituális irányzatok elterjedésével számos szimbólummal találkozhatunk a hétköznapokban, amelyek akkor is hatást gyakorolhatnak ránk, ha nem tudjuk pontosan, mit jelentenek. Megmutatjuk a leggyakoribb jelképeket, amelyek egyedi energetikájukkal, teremtőerejükkel képesek támogatni minket.

Jin és Jang

Kínai, taoista eredetű jelkép, amely az egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erők közötti harmóniát jeleníti meg: sötét és világos, nőies és férfias, negatív és pozitív, víz és tűz, a két ellentétes erő hoz egységet az élet minden területén. A jin és jang kifejezéseket először a Változások könyvében (Ji King) használták időszámításunk előtt 1250-ben. A jin a „hegy árnyékos oldalát”, a jang pedig a „hegy napos oldalát” jelenti. Azt szimbolizálja, hogy a világ nem más, mint a két erő állandó változása. Bár ma legtöbbször fekete-fehér színekkel ábrázolják, eredetileg alul a jin kék színű, a víz jellegzetességeit mutatva, felül a jang vörös színű, a tüzet megjelenítve. A szimbólum abban segít, hogy összhangba tudjunk kerülni a körülöttünk áramló energiákkal, sőt, uralmat nyerjünk felettük.

Om

Az Om vagy Aum a legfontosabb hindu szimbólum, alapmantra, amit az imák elején hangosan elmondanak. A hindu hagyomány szerint az „om” az univerzum teremtésekor elhangzott első, szent, teremtő szó. Nem más, mint az az ősrezgés, ami az Abszolút Igazságot és a Legfelső Isteni Teremtőerőt képviseli. A hindu hagyomány szerint az „om” ismételgetése lenyugtatja az elmét és energiával (pránával) tölti fel a testet, ezért nagyon népszerű a meditálók körében. Úgy tartják, hogy segít megtartani a belső harmóniát, és megvédi őt a negatív erőktől.

Ankh

Az ankh egy óegyiptomi hieroglif jel, amelynek jelentése: élet. Az élet kulcsának is nevezett jelkép az egyik legősibb egyiptomi szimbólum, amely egyidejűleg jelképezi a halhatatlanságot, a világegyetemet és az életadó vizet. Úgy is ismerik, mint az „Élet lehelete”, vagy a „Nílus kulcsa”. Úgy tartják, hogy egykor a szexuális együttléteknél is alkalmazták, hogy minél jobban kihasználhassák az orgazmus megújító, regeneráló hatását. Manapság leggyakrabban az örök életet és a lelki bölcsességet szimbolizálja, támogatja. 

HÓRUSZ SZEME

A védelem, a jó egészség, a megújulás és a királyi hatalom jelképe az ősi Egyiptomban. Hórusz volt az egyik legjelentősebb egyiptomi istenség, az ég hatalmas ura, akit általában sólyomfejjel és embertesttel ábrázoltak. Bal szeme a hold és jobb szeme a nap. A monda szerint Hórusz elveszítette a bal szemét az apja (Ozirisz) gyilkosával, a Széthtel való harcban. A küzdelemben Hórusz is megsebesítette ellenfelét, de egyiküknek sem sikerült a másik fölé kerekedni. Végül az istenek megelégelték a harcot és bíróságuk elé idézték őket. A tárgyalás azzal vette kezdetét, hogy Thot, a bölcsesség istene begyógyította a sérüléseiket, így helyreállította Hórusz szemét is, amit Hórusz felajánlott abban a reményben, hogy rendbe hozhassa az életét. Innen ered, hogy a Hórusz szeme máig a gyógyítást, a helyreállítást, a megújulási képességet szimbolizálja, a védelmet és az életet jelképezi.

FELÁLLÓ ORMÁNYÚ ELEFÁNT

A szerencsehozó elefánt, mint szimbólum, gyakran összekapcsolódik a fengsujjal (ősi kínai térrendezési forma, segít a természet és az ember közötti összhang megvalósításában), amely szerint a felálló ormányú elefánt a hosszú életet, az anyagi javakat, a jó egészséget szimbolizálja, és a családi élet és az egészség területén elhelyezve kivételes szerencsét hoz. A boldogság jelképének is tartják, aminek a hátterében az állhat, hogy kínaiul az „elefánton ülni” (qi xiang) kifejezés kiejtésében nagyon hasonlít a „boldogság” (jixiang) szóhoz. A szerencsehozó elefánt a hindu vallásban is megjelenik, az embertestű, elefántfejű istenség, Ganésa képében, aki a bőség, a szépség és a bölcsesség letéteményese, az akadályok elhárítója. A felálló ormányú elefántnak védelmező erőt is tulajdonítanak, és előszeretettel használják a termékenység fokozására.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek