Aktuális

Csatárláncban derítik fel az ürgéket  a reptéren – A Bors utánajárt

Bors

2018. szeptember 25. kedd 11:30

Több napon át tartó akcióval sikerült egy időre ürgementesíteni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egy részét. Nem ők <br /> az egyedüli védett lakói a ferihegyi füves pusztaságnak,amit kifejezetten kedvelnek, de miért kell őket elköltöztetni?

Nem érdemes manapság követni Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét, ugyanis egy családi ház árát is kiönthetjük a vízzel együtt, ha ürgefogásra adnánk a fejünket. Az állatok ugyanis védettek. Amúgy városokban nem is találkozhatunk velük, annál jobban szeretnek viszont a repterek gondosan nyírt füves területein megtelepedni.

A reptér nekik tágas mező

Így van ez Ferihegyen is, ahol általában legalább ezer ürge közt szállnak fel és landolnak az utasszállítók. Ideális a reptér a jószágoknak, hiszen ember nem zargatja őket. A repülésre persze önmagukban nem lennének veszélyesek a kistestű rágcsálók, viszont a rájuk vadászó, nagyobb ragadozó madarak már igen. Egy ilyen madár, ha a hajtóműbe kerül, akár visszafordulásra is kényszerítheti a gépet, amire volt már példa, ám ez a legszélsőségesebb eset.

– Nálunk van az egyik legnagyobb állomány, ezért évente 50-60 példányt szoktunk elköltöztetni – mondta a Borsnak Kis Ferenc, a reptér környezetvédelmi vezetője. – A repülésbiztonság a fő szempont, de az is, hogy ezek az állatok védettek, természetvédelmi értékük példányonként 250 ezer forint. Viszont nekünk sok van, így szívesen adunk másoknak.

Ahogy a birkák legelik

A kisebb repterek egyébként rosszabb helyzetben vannak abból a szempontból, hogy oda rendes, beton alapú kerítés híján könnyebben bejutnak az ürgék. Manapság az urbanizált területek közt a reptér az, ami leginkább hasonlít a mezőgazdasági földekre: akaratlanul úgy nyírják ott a füvet, ahogyan azt a birkák, marhák, lovak is lelegelik.

Előfordulhat az is, hogy egy építkezés miatt kell ürgéknek új helyet találni. És fordítva: az is gyakorlat, hogy ha az állam kezelésébe kerül egy jó, ürgéknek is alkalmas élőhely, akkor oda telepítenek belőlük. Ferihegyről általában nemzeti parkokba kerülnek gondos előkészítőmunka után.

Új lyukakat ásnak nekik

– Négy napon át, csatárláncban, három méterre egymástól végigfésültük a területet a nyári hőségben, lyukakat keresve. Ezeket aztán megjelöltük, és csapdákat szereltünk fel. Persze ezek csak befogásra szolgálnak.

Ha ez nem vezet eredményre, jöhet a klasszikus módszer, az öntés – magyarázta el a Borsnak egy ilyen akció forgatókönyvét Altbacker Vilmos. A Kaposvári Egyetem Környezettudományi Intézetének ürgeszakértője hozzátette: mindig előre feltérképezik az új helyet is, ahová költöztetik a befogott állatokat. Megássák nekik a lyukakat is, ettől azt remélik, hogy hamarabb megbarátkoznak az új „laká­sokkal” az állatok.

Téli álomra hajtják a fejüket

A mostani mentésre elsősorban a reptéren kezdődő építkezések miatt volt szükség. A költöztetést viszont még nyárra kellett időzíteni, hiszen most már javában készülnek az ürgék a téli szundikálásukra. Elsőként az idős hímek mennek aludni, mert nekik egész nyáron nincs más dolguk, csak enni és hízni, így náluk alakul ki leghamarabb a túléléshez szükséges zsírszövet. Őket követik az idősebb nőstények, majd legkésőbb, szeptember végén, októberben az idén született fiatalok is té­-li álomba merülnek.
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csuti elárulta, hogy túltette-e magát Kulcsár Edinán - videó

borsonline.hu

Vass Zita vadító Dominaszerkóban és neccharisnyában mutatta meg formás fenekét - 18+

mandiner.hu

Karácsony Gergely üzent a dugóban ülőknek: ne nézzék a Hír TV-t! (videó)

metropol.hu

„Vagy hatszor körberöhögött” – Ambrus Attilának meggyült a baja a gyerekneveléssel

hirtv.hu

Botrány a népszerű magyar strandon: évekig kukkolták és fotózták a meztelen vendégeket

vg.hu

Betilthatják az abortuszt az USA államainak felében! Rengeteg a tüntetés!

lakaskultura.hu

Felújítás és vagyonok költése nélkül is trendi otthon: mutatjuk, hogyan!

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

Időjárás

Brutális ami jön: Berobban a kánikula a hétvégén, akár 35 fok is fok is lehet

Bűntény

Kukába dobta kisunokája holttestét a horrormama