Nemcsak finom, hanem gyorsan el is készíthető a lángos, ami egy rapid ebédnek is tökéletes. Sokan még mindig a sajtos-tejfölösre esküsznek, pedig ennél már jóval több mindent is kihozhatunk belőle. Egy azonban biztos: a tésztán múlik a tökéletes finomság.
Aranybarnán a leggusztább
A gyúrás után apró gömböket formázzunk, nyújtsuk ki egy kicsit, majd mehet is az olajba. Fém fogóval forgassuk, hogy mindkét oldala megsüljön.
Hány fokon süssük?
– Sokat vitatkoznak azon az emberek, hogy milyen hőfokon kell sütni. Mindegyik olaj másképp működik – mondta Buday Péter séf, majd hozzátette, hogy például pálmazsírnál magasabb hőfokon kell készíteni, míg a hagyományos étolajnál elég a kisebb láng is. Használhatunk emellett repceolajat, lenolajat, mogyoróolajat vagy szójaolajat is, ezekkel egészségesebb étel lesz a lángosunk.
Juhtúrót keverjen bele!
Igaz, kicsit eltér a megszokottól, de nemcsak krumpli, hanem akár juhtúró vagy feldarabolt medvehagyma is mehet a nyers tésztába keverve, hogy még finomabb és egyedibb legyen. A fűszerezés is feldobja a végeredményt, a són kívül az ínyencebbek borssal és fokhagymával is felturbózhatják a keltet még sütés előtt.
A krumpli ízesíti
Kívül ropogós, belül foszlós sok lyukkal, és mindenképpen sajtos-tejfölös – ezt állítja Buday Péter séf, de hozzátette, hogy ez tipikusan az az étel, amit mindenki a saját íze szerint készíthet el. Azonban a tésztaalap mindig ugyanaz. – Az alapja a víz, a só, az élesztő és a liszt. Szeretem, ha van a tésztában krumpli, ezért héjában főtt, áttört burgonyát is teszek bele. Egy kis kefirrel vagy tejföllel pedig még finomabbá és lágyabbá varázsolhatjuk a tésztát. Nagyon jól, alaposan meg kell gyúrni, aztán körülbelül fél-háromnegyed órán át hagyom kelni. Szaggatás után is pihentetem még egy kicsit, majd meghúzogatom a tésztát, és mehet az olajba. A legfontosabb: ha hideg az olaj, akkor felszívja azt a tészta, ha túl forró, akkor viszont odaég! – mondta.
Ilyet kóstolt már?
A lángos nem áll meg a hagyományosnál, szinte bármivel megtölthetjük, hogy különlegesebb és laktatóbb legyen. A kiszaggatott nyers tésztába vagy a tetejére tehetünk sült csirkemellkockákat, sajtot, virslit, sonkát, kolbászt, akár még zöldséget is.
Fura, de finom
Ha só helyett egy kevés cukrot teszünk a tésztába, akkor desszertként is megállja a helyét ez az étel. A tetején csokoládé olvasztva gyümölcsdarabokkal vagy lekvárral akár ebéd után is jó választás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.