Aktuális

Top 7 álnéven publikáló sikeríró

Bors

Létrehozva: 2018.08.26.

Millió oka lehet, ha valaki álnéven jegyzi a könyveit. Szerepet játszhat ebben politikai vagy gazdasági megfontolás, az írói játékosság, lehet jó marketingfogás, vagy egyszerűen a nyilvánosság kerülése, s ezáltal a civil élet megóvása. Íme a legismertebb rejtőzködők.

Forrás: MTI

1. Kondor Vilmos

A Bűnös Budapest-ciklus szerzőjének kilétét máig nem fedték fel a közönség előtt. Pedig első sikerkönyvét, a Budapest Noirt már meg is filmesítették (a képen). A „hivatalos” életrajza szerint egy 64 éves, matekot és fizikát tanító gimnáziumi tanárról van szó, aki Sopron mellett él családjával. Vagy nem…

2. Robert Galbraith

A Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling számára felszabadító élmény volt férfi álnév mögé bújva krimit írni, mert így nemcsak a felhajtást úszta meg, hanem a nyomasztó elvárásokat is. S ugyan első könyve, a Kakukkszó jó kritikákat kapott, miután lelepleződött, az eladás is megugrott. Azóta már két folytatás is elkészült. 

3. P. Howard

Hazánk talán legismertebb írói álneve Rejtő Jenőé, aki ezen a néven publikálta népszerű ponyvaregényeit. Ma viszont már az irodalmi körök is elismerik munkásságát, s olvasottsága Jókai Móréval vetekszik. Szintén ismert Gibson Lavery alteregója is, amelyet a kezdeti időkben használt.

4. Mary Westmacott 

A krimikirálynő, Agatha Christie-t nemcsak a bűnügyek izgatták, hanem ezen a néven hat romantikus lányregényt is jegyez. Igaz, ezek soha nem arattak akkora sikert, mint a fondorlatos gyilkosságok kinyomozása.

5. Leslie L. Lawrence

A tükörfordítás miatt egy percig sem volt titok, hogy az orientalista Lőrincz L. Lászlóról van szó. Időközben úgy alakult, hogy ál- és saját néven is ír, sőt két regényt Frank Cockney-ként jegyez. Ami a közös pont, hogy mindegyik óriási siker itthon.

6. Elena Ferrante

Az olasz írónő Nápoly-tetralógiája világszerte szenzációnak bizonyult, s sokan kíváncsiak voltak, kit takar valójában az álnév. Mégis óriási felháborodást keltett, amikor az újságíró Claudio Gatti kinyomozta, hogy egy fordító, Anita Raja rejtőzhet a siker mögött.

7. Richard Bachman

Stephen King hét könyvet publikált ezen az álnéven, amit azért választott, mert karrierje elején a kiadója évente csak egy könyvet akart tőle megjelentetni. Így tudta kijátszani kenyéradóját. Bachman név alatt jött ki például a Sorvadj el! vagy A menekülő ember, amely az Arnold Schwarzenegger-film alapsztorija volt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek