Aktuális

Régóta várt döntés a divatiparban! A Vogue nem alkalmaz többet 18 év alatti modelleket

Bors

Létrehozva: 2018.08.17.

Forrás: Instagram

A Vogue és az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA) bejelentették, hogy a jövőben nem alkalmaznak többet 18 év alatti modelleket, annak az erőfeszítésnek a jegyében, hogy a divatipar kevésbé legyen kizsákmányoló. Egyben felhívnak minden érintettet, hogy hogy kövessék őket! – számolt be róla a Metro.

found my corner

A post shared by Kaia (@kaiagerber) on

– A fiatalok még fejlődnek. Önbizalom, erő, tapasztalat és nőiesség kell, hogy ennek a munkának a stresszes oldalával a modellek meg tudjanak küzdeni – adott hangot véleményének Steven Korb, a CFDA elnöke.

A Vogue divatlap szeptemberi számában jelentik be a változást. Maya Singer egy cikkben leírja, hogy a divatipar felépített egy egészségtelen körforgást: szerződéseket köt olyan fiatal tini, még sérülékeny modellekkel, akik fel tudják venni a nagyon kisméretű ruhákat.

A pszichológiai nyomás és elvárások miatt pedig többen közülük gyorsan a kábítószer és az alkohol rabjaivá válhatnak. Ugyanakkor a tini modellek többségét a divatiparban még azelőtt elbocsátják, mielőtt egy felnőtt nő méreteit elérnék. Kihasználják a fiatalokat.

Ez a gyakorlat károsítja a fiatal modelleket, akiket túl gyakran, hosszú, kihívásokkal teli órákon át várakoztatják, dolgoztatják. Extrém diétára fogják a kizsákmányolt lányokat. A női szépségideált pedig téves módon kiskorú gyermekek, tinédzserek testesítik meg.

"Nincs többé! Ez nem jó nekünk! Ez nem jó az olvasóknak, és nem jó a fiatal modelleknek sem, akikkel eddig megtöltöttük a divatlapokat oldalait! Ámbár nem tudjuk újraírni a múltat, de jobb jövőt garantálhatunk." – fogalmazott Maya Singer.

A divatiparban már most is változások történtek. Például a bemutatókon, próbákon több helyen zaklatás mentes zónákat, privát öltözőszobákat alakítottak ki.

Kicsit furcsának tűnik éppen a Vogue önkontrollja, hiszen a magazin a probléma része volt. Vissza a 80-as évekbe, például a 14 éves Brooke Shields is a címlapra került. 

Amint arról a Borsban is írtunk, Thylane Blondeau mindössze 10 évesen már ünnepelt topmodellként szerepelt a Vogue magazinban egy fotósorozattal. A most is mindössze 17 éves világhírű modellnek várnia kell majd, amíg betölti a 18-at, hogy újra szerepelhessen a magazinban. A 16 éves Kaia Gerber, a Chanel és a Calvin Klein sztárja szintén várhat majd a jövőben a Vogue fotózással, miután idén júliusban már a címlapra került!

@vogueitalia July issue by @craigmcdeanstudio. thank you!

A post shared by Kaia (@kaiagerber) on

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek