Hariraleves
Elkészítés: 1 óra 20 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (6 adag):
1 csontos csirkemell * 0,5 liter csirkealaplé * 0,5 liter víz * 25 dkg sűrített paradicsom * 1 kk sáfrány * 1 fej vöröshagyma * 5 dkg rizs * 5 dkg lencse * 5 dkg sárgaborsó * 1 csokor friss koriander * 1 csokor friss petrezselyem * 25 dkg főtt sárgaborsó a tálaláshoz * só, bors
Elkészítés: Egy nagy fazékban főzzük puhára a csirkemellet az alaplében, majd emeljük ki, és tegyük félre. A levet engedjük fel vízzel, tegyük bele a sáfrányt, a szeletelt hagymát, a paradicsompürét, a sárgaborsót, a rizst és a lencsét, sózzuk meg, és lefedve pároljuk, míg a rizs és a hüvelyesek puhára főnek. A csirkemellet csontozzuk ki, a húst vágjuk apró darabokra, és a főzés végén tegyük vissza a levesbe. A tálaláshoz külön megfőzünk 25 dkg sárgaborsót, amelyet a tányérba szedünk, és erre merjük ki a levest, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és korianderrel.
Báránytagine
Elkészítés: 2 óra + a pácolás
Nehézség: * * * *
Hozzávalók (4 adag):
60 dkg báránylapocka * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagy fej hagyma * 4 dkg vaj * 40 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv) * 0,5 liter zöldség- vagy csirkealaplé * 1 kk sáfrány * 1 kk fahéj * 1 kk őrölt gyömbér * ½ kk édeskömény * 1 tk szárított petrezselyem * 1 nagy kápiapaprika * 15 dkg friss datolya * só, őrölt bors
Elkészítés: A zúzott fokhagymát összekeverjük az összetört édesköménymaggal, és belekeverjük a nagy kockákra vágott húsba, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük (megsózni nem szabad). Másnap a tagineedényben – észak-afrikai agyagedény – a megolvasztott vajon elősütjük a bepácolt bárányhús kockákat, majd félretesszük. Ezt követően a kockákra vágott hagymát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük bele a húst. Hozzákeverjük a csicseriborsót, a fűszereket, az alaplét, az apróra vágott, kimagozott datolyát és a szeletekre vágott kápiapaprikát, majd lefedve puhára pároljuk (kb. 1,5 óra).
Sáfrányos rizspiláf
Elkészítés: 1,5 óra
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag):
90 dkg hosszúszemű rizs * 1 babérlevél * ½ tk sáfrány * 3 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 liter csirkealaplé
Elkészítés: A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével, és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
TIPP: Amikor a tepsibe kerül, keverhetünk hozzá mazsolát vagy apróra vágott zöldségeket is.
Basboussa – grízes sütemény
Elkészítés: 70 perc
Nehézség: * * *
Hozzávalók (8 adag):
A tésztához: 5 dkg olvasztott vaj * 25 dkg gríz * 2 citrom héja és leve * 25 dkg joghurt * 2 tojás *15 dkg cukor * fél csomag sütőpor * 5 ek kókuszreszelék
A bevonathoz: 2 citrom leve * 2 dl víz * 10 dkg cukor
A krémhez: 10 dkg tejszínes krémsajt * 3 ek porcukor * fél citrom héja és leve * 1 ek kókuszreszelék
A beszóráshoz 5-6 szem friss eper vagy más dekoratív gyümölcs (pl. gránátalmamag)
Elkészítés: Egy 23 cm-es sütőformát kivajazunk. A többi vajat felolvasztjuk majd hűlni hagyjuk. A két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A tészta hozzávalóit összekeverjük, beleöntjük a vajat és félóráig pihentetjük, utána beleöntjük a kivajazott sütőformába, és 180 fokon 40-45 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz a teteje. Közben a két citrom levét két dl vízzel és tíz dkg cukorral egy lábasban felfőzzük, és öt per-cig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd meglocsoljuk vele a sütőből kivett forró süteményt. A formában hagyjuk kihűlni. A krémsajtot összekeverjük a többi hozzávalóval, és a kihűlt grízes tészta tetejére kenjük. Megszórjuk kókuszreszelékkel, és friss eperrel díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.