Így varázsolja Afrika ízeit a hétvégi asztalra!

Így varázsolja Afrika ízeit a hétvégi asztalra!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 26. 11:30
<p>Izrael, Jordánia, Egyiptom, Tunézia tengerpartja az utószezonban is kellemes pihenést biztosít, de a fapados járatoknak köszönhetően egyre többen látogatnak el Marokkóba is. Most mi is adunk egy kis ízelítőt a zsidó és az arab konyha legnépszerűbb fogásaiból. </p>
Bors

Leves

Hariraleves

Elkészítés: 1 óra 20 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag):

1 csontos csirkemell * 0,5 liter csirkealaplé * 0,5 liter víz * 25 dkg sűrített paradicsom * 1 kk sáfrány * 1 fej vöröshagyma * 5 dkg rizs * 5 dkg lencse * 5 dkg sárgaborsó * 1 csokor friss koriander * 1 csokor friss petrezselyem * 25 dkg főtt sárgaborsó a tálaláshoz * só, bors

Elkészítés: Egy nagy fazékban főzzük puhára a csirkemellet az alaplében, majd emeljük ki, és tegyük félre. A levet engedjük fel vízzel, tegyük bele a sáfrányt, a szeletelt hagymát, a paradicsompürét, a sárgaborsót, a rizst és a lencsét, sózzuk meg, és lefedve pároljuk, míg a rizs és a hüvelyesek puhára főnek. A csirkemellet csontozzuk ki, a húst vágjuk apró darabokra, és a főzés végén tegyük vissza a levesbe. A  tálaláshoz külön megfőzünk 25 dkg sárgaborsót, amelyet a tányérba szedünk, és erre merjük ki a levest, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és korianderrel.

Főétel

Báránytagine

Elkészítés: 2 óra + a pácolás

Nehézség:  * * * *

Hozzávalók (4 adag):

60 dkg báránylapocka * 2 gerezd fokhagyma * 1 nagy fej hagyma * 4 dkg vaj * 40 dkg csicseriborsó (főtt vagy konzerv) * 0,5 liter zöldség- vagy csirkealaplé * 1 kk sáfrány * 1 kk fahéj * 1 kk őrölt gyömbér * ½ kk édeskömény * 1 tk szárított petrezselyem * 1 nagy kápiapaprika * 15 dkg friss datolya * só, őrölt bors

Elkészítés: A zúzott fokhagymát összekeverjük az összetört édesköménymaggal, és belekeverjük a nagy kockákra vágott húsba, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük (megsózni nem szabad). Másnap a tagineedényben – észak-­afrikai agyagedény – a megolvasztott vajon elősütjük a bepácolt bárányhús kockákat, majd félretesszük. Ezt követően a kockákra vágott hagymát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd visszatesszük bele a húst. Hozzákeverjük a csicseriborsót, a fűszereket, az alaplét, az apróra vágott, kimagozott datolyát és a szeletekre vágott kápiapapri­kát, majd lefedve puhára pároljuk (kb. 1,5 óra).

Köret

Sáfrányos rizspiláf

Elkészítés: 1,5 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag):

90 dkg hosszúszemű rizs * 1 babérlevél * ½  tk sáfrány * 3 ek olívaolaj * 1 tk só * 1 liter csirkealaplé

Elkészítés: A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével, és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

TIPP: Amikor a tepsibe kerül, keverhetünk hozzá mazsolát vagy apróra vágott zöldségeket is.

Desszert

Basboussa – grízes sütemény

Elkészítés: 70 perc

Nehézség:  * * *

Hozzávalók (8 adag):

A tésztához: 5 dkg olvasztott vaj * 25 dkg gríz * 2 citrom héja és leve * 25 dkg joghurt * 2 tojás  *15 dkg cukor * fél csomag sütőpor * 5 ek kókuszreszelék

A bevonathoz: 2 citrom leve * 2 dl víz * 10 dkg cukor

A krémhez: 10 dkg tejszínes krémsajt * 3 ek porcukor * fél citrom héja és leve * 1 ek kókuszreszelék 

A beszóráshoz 5-6 szem friss eper vagy más dekoratív gyümölcs (pl. gránátalmamag)

Elkészítés: Egy 23 cm-es sütőformát kivajazunk. A többi vajat felolvasztjuk majd hűlni hagyjuk. A két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A tészta hozzávalóit összekeverjük, beleöntjük a vajat és félóráig pihentetjük, utána beleöntjük a kivajazott sütőformába, és 180 fokon 40-45 percig sütjük, míg szép aranyszínű lesz a teteje. Közben a két citrom levét két dl vízzel és tíz dkg cukorral egy lábasban felfőzzük, és öt per­-cig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd meglocsoljuk vele a sütőből kivett forró süteményt. A formában hagyjuk kihűlni. A krémsajtot összekeverjük a többi hozzávalóval, és a kihűlt grízes tészta tetejére kenjük. Megszórjuk kókuszreszelékkel, és friss eperrel díszítjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.