Aktuális

Ha elmúlt 65 éves, gondolja meg, hogy vezessen-e!

Bors

2018. augusztus 10. péntek 13:00

Bizonyára önnek is van olyan szép korú ismerőse, aki úgy véli, nyugodtan vezethet még autót, a családja viszont ellenkezik. Mikor kell visszavonulót fújni?

A fiatalok is rengeteg hibát vétenek vezetés közben, de nem mindegy, hogy hogyan és mennyi idő alatt reagálnak adott szituációkban. Statisztikák szerint az 53 évnél idősebb sofőrök az átlagosnál több kárt okoznak, de ezen károk értéke elmarad a fiatalabb korosztály által okozott károkétól. – Az érintett korosztály általában lassabban vagy jóval lassabban vezet.

Mennyibe kerül?

A jogsi megújítása 50 éves korig 7200 forint, 50 és 60 év között 4800 forint, 60 és 70 év között 2500 forint. A 70. év betöltése után 1700 forintba kerül. Ezután mehetünk a kormányablakhoz, ahol újra ki kell nyitni a pénztárcát. Az ügyintézés díja 1500–4000 forintig terjed.

Mégis, a romló reflexek miatt nyugodtan kijelenthető, hogy minél idősebb valaki, annál több koccanásos helyzetet idézhet elő. A tapasztalatok szerint azt mondanám, hogy 60–65 év fölött már csak akkor üljön valaki autóba, ha nagyon muszáj, és csak rövid távokra. A budapesti közlekedést például egyáltalán nem ajánlanám  – mondta el a Borsnak Sándor Kriszta biztosítási szakértő.

Nem látják be a kanyart

Ugyan a mozgásuk már korlátozottabb, de pont ezért a korosodók sokkal megfontoltabban vezetnek. Nem ülnek ittasan a volán mögé, mindig bekötik magukat, és a rosszabb látási viszonyok miatt éjszaka és rossz időben nem szívesen közlekednek. Ennek ellenére például a balra nagy ívben ka­nyarodás vagy a holttér nagy galibát okozhat, mivel a pe­riférikus látás folyamatosan romlik.

Akkor kapcsolnak, amikor megvan a baj

Hazánkban is előfordult már, hogy egy megélt korú, egész pontosan egy 91 éves bácsi fordítva hajtott fel az autópályára.

97 évesen is vezetett

Bár a felesége nem szívesen engedte a volán mögé Bálint gazdát, a most már 99 éves kertészmérnök két évvel ezelőtt még elgurult ide-oda, persze csak a felesége háta mögött. Egyszer, amikor Antónia nem volt otthon, Gyuri bácsi a kertészetbe indult autóval. Hogy a nejét kiengesztelje a szabályszegése miatt, a legszebb cserepes virágot vitte haza, de mégsem tette zsebre, amit a párjától kapott.

Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem okozott katasztrófát, de a férfi belehalt a balesetbe, miután árokba hajtott. Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő szerint csak a baj esetén kapnak a fejükhöz az idős sofőrök. – Ameddig nem történik baleset, általában nyugodtan róják az utakat. Sokan csak azzal az indokkal tartanak autót otthon, hogy csupán temetőbe vagy boltba mennek, abba viszont nem gondolnak bele, hogy pár száz méter is elég ahhoz, hogy megtörténjen a tragédia – ma­gyarázta a szakértő.

Megszokásból járják az utakat  

Sajnos sokszor a háziorvos an­nak ellenére is kiadja az engedélyt, hogy az idősnek lassúak a reflexei, nem lát jól, és a hallásával is baj van. – Nemcsak a körzeti orvos a hibás, hanem a sofőr is, ha nem veszi észre, hogy már nem megy jól a vezetés, a mozgás vagy a látás.

Beteg? Akkor inkább ne!

Az idősebb sofőrök bár sok év tapasztalattal rendelkeznek, de mégis vannak olyan helyzetek, amelyeknél veszélyeztethetik a biztonságot. Ilyen például az elsőbbségadás, a balra kanyarodás, de a sűrű forgalom is problémát jelenthet azoknak, akiknek csökkent a reakcióidejük. A lassú, de számukra biztonságos közlekedés egyfajta láncreakcióként hat, mivel a fiatalabb sofőröket gátolják a gyorsabb haladásban. Ők emiatt idegesek lesznek, és meggondolatlanul cselekedhetnek. A statisztikák szerint az alvászavar ugyan minden korosztályt érint, de az említett esetében még alvászavar-szűrővizsgálat is kellhet, mert nagyobb a hajlam. Bármilyen gyógyszert szed, jelezze kezelôorvosának, hogy vezet.

Persze ezt mindig rossz beismerni, de abba bele kell gondolni, hogy így kevésbé veszélyeztetik a többi közlekedőt – figyelmeztetett Dobrocsi. – A másik nagy probléma a rutinos vezetés, ami azt jelenti, hogy ha egy jól megszokott útvonal egyik kereszteződésében megváltozik a forgalmi rend vagy új táblát vezetnek be, akkor azt nem veszik figyelembe. Pontosan ezért szorgalmaznám, hogy az orvosi vizsgálatok mellett KRESZtesztet is teljesíteni kelljen a ve­zetői engedély megújításakor.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13113_resized.jpg?avcount=1679819707
origo.hu

Ukrán katonák azt üzenik a magyaroknak: gyertek ide, rabok lesztek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13109_resized.jpg?avcount=1679819707
origo.hu

Több hónapja halott férfit találtak Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15809630_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kórházba kellett szállítani Majkát: rosszul kezdődött a nyaralás

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15807992_auto_resized.jpg
vg.hu

Házat lehet venni a Tisza-tónál egy fél pesti garzon áráért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15808810_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a három csillagjegy ragyogni fog a szerelemtől áprilisban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810298_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Újabb ország állt be Magyarország mögé – Bulgária sem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnába

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13114_resized.jpg?avcount=1679819707
origo.hu

A sport mellett modellkedik is ez a bombatestű világbajnok sztársportolónő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810523_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti horoszkóp 2023. március 27-április 2.: Ez egy igazán ragyogó hét lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15809265_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Leleplező videó: Szabó Zsófi lehet az egyik celeb, aki miatt kitört a balhé a gálaesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15810359_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb vonattragédia történt: a kalauznő meghalt, többen megsérültek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/13040_resized.jpg?avcount=1679819707
mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/lXQ87PELP2knO5uHCHmRo-pSIFGgyOCgsDhgHqPDtso/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA2ZmE2ZDg1MmNmZDQ1ZjM5OWYyNGY2YThkNjcxNjM1.jpg
Testület

Toboroz a Magyar Honvédség: az Exatlon sztárja is katonának állt

https://cdn.borsonline.hu/2023/03/vEcTJkpTzM5iIh_SAUcbj_yaZT_nm2OR_jSFP15oLIA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM5MGI2MDQzMjBmOTRkZGNhNjI0NmYxOWY4ZWZiNWVl.jpg
Tragédia

Tragédia fulladt a szülinapi ünnepség Nyúlon: Pici fiút hagyott hátra a fiatal édesapa