Aktuális

60 éve ellopott Buddha szobrot találtak meg egy angliai kiállításon

Bors

Létrehozva: 2018.08.15.

Forrás: Google

A szobor jelenlegi tulajdonosának fogalma sem volt róla, hogy a kincs amelyet őrizget, valójában az a 12. századi bronz alkotás, melyet 1961-ben lopták el az indiai Nalanda város archaeológiai múzeumából, tizennégy másik tárggyal együtt.

A felbecsülhetetlen értékű tárgy az elmúlt 57 év során feltehetőleg kézről kézre járt, így lehetetlen kideríteni, hogy vajon ki lophatta el azt, és hol lehet a többi értékes lelet. A szobrocskát egy márciusi szakmai börzén fedezték fel Nagy-Britanniában.

A brit rendőrség azonnal nyomozást indított. A tárgy tulajdonosa mindenben készséggel együtt működött, még a szoborról is lemondott, így az visszatérhet Indiába, ahová eredetileg való.

– Ez az ügy tökéletesen bizonyítja, hogy milyen jól együtt tudnak működni a jogi képviselők, a gyűjtők és a tudósok egymással. Külön hálásak vagyunk annak a sasszemű embernek, aki kiszúrta a szobor eredetiségét és felhívta rá a figyelmünket – nyilatkozta Sophie Hayes detektív a Mirrornak.

A Buddha szobor augusztus 15-én viszik vissza hazájába, ami azért is tökéletes időzítés mert ezen a napon tartják a Függetlenség napi ünnepséget Indiában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek