Aktuális

Egyre több a botrány a francia elnök életvitele körül

Bors

Létrehozva: 2018.07.06.

Macron népszerűtlenebb, mint valaha, soha francia elnök az adott periódusban - 15 hónappal a megválasztása után - nem volt még ilyen elutasított. Az elutasítás oka elég nyilvánvaló: soha ennyi  és ilyen jellegű magánéleti botrány nem volt még francia elnök körül, derül ki a Le Figaro által közölt legújabb felmérésből.

Az Odoxa-Dentsu Consulting felmérését éppen csütörtökön tette közzé a Le Figaro. A megkérdezettek 84%-a nagyképűnek tartja, a cselekvési tervét viszont alig egyharmaduk hatékonynak. A hét eleji népszerűségi felmérés szerint pedig újabb 5 pontot zuhant az elfogadottsága.

Mi a népszerűtlenség oka? Nincsenek megfelelő törvények az illegális migránsok ellen, hetente talál ki új (és megvalósíthatatlan) tervet a migráskrízisre, és ha mond valamit, néhány nap múlva az ellenkezőjét mondja. A Soros Hajónak is nevezett Aquariust, fedélzetén közel 700 migránssal, először be akarta engedtetni az olaszokkal, össze is veszett a bevándorlásellenes olasz miniszterelnökkel. Utána viszont ő maga félt beengedni a hajót. Majd amikor az új baloldali spanyol miniszterelnök megengedte, hogy náluk kikössenek, bejelentette, hogy akár minden második migránst beenged Franciaországba hajóról.

A közbiztonság mutatói egyre rosszabbak, hétvégén megszökött egy algériai rendőrgyilkos és bankrabló egy francia börtönből - helikopterrel. Tegnapelőtt este Párizs legrosszabb közbiztonságú, no-go zónának tartott elővárosában egy rendőr házaspár négy éves kisfiát tette be éppen a kocsijába, amikor a migránsnegyed közepén ketten odaléptek hozzájuk és azt mondták az anyának, hogy Te igazoltattál minket, ugye? Majd ököllel arcul ütötték, összeverték és megverték a rendőr apát is.

De a rekordnépszerűtlenség (Odoxa: már 59% mondja azt, hogy alkalmatlan ember) nagyon fontos eleme Macron személyisége, múltja, magánélete.

Macron magánélete már az elnökválasztási kampányban fontos szerepet kapott. 2017 februárjában egy párizsi kampányrendezvényen elkezdett arról beszélni, hogy nem homoszexuális, nem él kettős életet és valódi a kapcsolata a feleségével. Korábbi pletykák szerint ugyanis Macron valójában nem a nála 24 évvel idősebb feleségével élt, hanem Mathieu Gallet-val, a Radio France elnökével. (Miután Macron elnök lett, néhány hónappal később furcsa körülmények között leváltotta Gallet-t a francia közszolgálati rádióban, sokak szerint nem feltétlenül komoly pénzügyi visszaélés-gyanú miatt. Felmerült, hogy éppen a korábbi hírek miatt akarta eltávolítani.) 

Jean d'Ormasson, az egyik legnagyobb francia kultúrtörténésszel is találkozott egyszer a házaspár. Az akkor 92 éves akadémikushoz Brigitte Macron a következő szavakkal fordult, azaz, megismerkedésüket így kezdte: ugye tudja, hogy a férjem nem homoszexuális? Jean d'Ormasson később a Les valeurs actuelles című hetilapnak mesélte el a történetet és így kommentálta: ez azért elég furcsa, nem?

Macron felesége, Brigitte az elnök drámatanárnője volt, még a kilencvenes években. Az elnöknél 24 évvel idősebb asszonnyal már gyerekkorában szoros kapcsolata volt. Macron szülei Amiens-ból, a gazdag francia kisvárosból érettségi előtt kiiratták gyereküket és az egyik legdrágább párizsi magániskolába küldték, mert nyomasztotta őket fiúk viszonya a tanárnővel. Nemrégen derítette ki a Closer című magazin, hogy Macron 300 oldalas erotikus regényt írt 14 éves korában, állítólag ettől is el volt ragadtatva drámatanárnője, későbbi felesége.

A már akkor férjezett Brigitte Trogneux később elvált, és 2007-ben hozzáment Macronhoz.

Brigitte Macron valósággal uralkodik férjén, ezért is lehet annyit olvasni a házaspár viszonyáról. Macron külön törvényt akart elfogadtatni felesége kedvéért, első francia asszonynak akarta kinevezni. Egy monarchikus címet akart ajándékozni az elvben egy huszonegyedik századi, nagyon modern elnök képét mutatni akaró politikus.

Botrányt okozott, hogy sokmilliót költött sminkre Macron, hogy palotauszodát akart építtetni elnöki nyaralójába, hogy nevetséges drága evőeszközöket akart venni.

Egy gimnazista egy rajongói találkozón Manu-nek szólította, a becenevén. Macron valósággal megtámadta a kamaszt, azt mondta, Neked én elnök úr vagyok.

És a legutóbbi botrány: Az elnöki palotába a hagyományos, június végi Zene Ünnepén transzvesztitákat hívott meg, az erről készült botrányos videó sok emberben keltett felháborodást.

Fête de la musique à l'Elysée. Merci du progrès Manu.

Fête de la musique à l'Elysée.Vive le progrès et bravo à Macron pour être plus ridicule qu'Hollande ne l'a jamais été...Par contre c'était pas la peine de parler de respect des institutions au jeunot qui l'avait appelé "Manu".

Közzétette: Pour qu'Eric Zemmour interview François Hollande le 14 juillet – 2018. június 21., csütörtök
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek