Aktuális

A britek mentették meg a manchesteri terroristát

Bors

Létrehozva: 2018.07.31.

Salman Abedit a britek mentették ki Líbiából, mielőtt Manchesterben hajtott volna végre merényletet, amelyben  - írja a <a href="https://888.hu/article-korabban-a-brit-hadsereg-mentette-meg-a-manchesteri-terroristat-2" target="_blank">888.hu</a>.

Forrás: AFP

A tavaly májusi manchesteri terrortámadás elkövetője, Salman Abedi az észak-afrikai Líbiából származott, szülei korábban onnan költöztek át Nagy-Britanniába, ám Ramadan és Samia (a két szülő) nem sokkal később visszaköltözött az afrikai országba. A testvárpár azonban Nagy-Britanniában maradt, de rendszeresen hazajártak.

Abediék a félmilliós iparvárosban, Manchesterben éltek. A terrortámadást végrehajtó Salman felvételt nyert a Manchester College nevű főiskolára, ahol egy évre felfüggesztette tanulmányait. Ekkor döntött úgy a későbbi terrorista, hogy visszautazik Líbiába. Az egyetemről végül 2013-ban rúgták ki, amiért összevert egy lányt, aki véleménye szerint túl rövid szoknyát hordott.

A brit hadsereg 2014-ben jelentette be, hogy a főváros, Tripoli közelében folyó kemény harcok miatt kimenekíti onnan a brit állampolgárokat. Az ekkor 19 éves iszlamistát és testvérét a HMS Enterprise nevű brit hadihajó vette fel a fedélzetére és Málta szigetére szállította őket, ahonnan 2014 augusztusában kerültek vissza Manchesterbe.

Az Iszlám Állammal szimpatizáló Salman Abedit hosszú ideig figyelte az MI5, azonban egy hónappal a kimentése előtt lezárták az aktáját.

Daily Mail biztonsági forrásai szerint Abedi nem ez idő tájt radikalizálódott, hanem később, a Manchesterbe való visszautazása után. Úgy tudni, hogy a radikális szunnita irányzatot valló terrorista egyre több és több ISIS-videót nézett, melyeken részletesen bemutatták, hogyan kell robbanószert készíteni és szépen lassan átmosták az agyát. Salman Abedi a Manchester Iszlám Központban imádkozott rendszeresen, apja a helyi muszlim közösség hitszónoka volt korábban.

A radikális dzsihadista 2015 októberében kereste fel az Iszlám Államot, és egy év múlva már el is utazott Szíriába, hogy ott kapjon kiképzést egy terrortámadáshoz. Ezt az információt a francia és a brit titkosszolgálat is megerősítette.

Először Líbiába látogatott, majd onnan Szíriába utazott, ahol felgyorsult a radikalizálódása. Ezt bizonyítja, hogy ebben az időszakban már nem látták alkoholt inni, holott korábban rendszeresen járt pubokba – nyilatkozta az eset után a francia belügyminiszter.

A nyomozás rámutatott, hogy Salman Abedi már Líbiában is kaphatott tréninget a helyi radikális milíciáktól.

Végül Nagy-Britanniában május 22-én, a terrortámadás napján összecsomagolta a robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt hátizsákját és besétált az Ariana Grande-koncertre a Manchester Arénába, ahol a robbanószerkezetet működésbe léptette. A közvetlenül mellette állók nagy része azonnal meghalt. Ez összesen 19 embert jelentett, akik nagyrészt fiatalok és tinédzserek voltak. Hárman később a kórházban vesztették életüket.

A robbanás erejét jól mutatja, hogy a merénylőből szinte alig maradt valami, csak a bankkártyája alapján tudták azonosítani a hatóságok. Az iszlamista terrortámadás után a hatóságok őrizetbe vették a Salman testvérét, Hasimot. A férfi beismerte, hogy ő szerezte be a támadás kivitelezéséhez szükséges eszközöket, de nem tudta, hogy testvére hol fogja elkövetni a merényletet.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek