Laikusként, de nagyon izgatottan szálltam fel Budapesten arra a kisbuszra, amit a hazai Dreher Sörgyárak indított útnak néhány újságíró számára. A mesés Velké Popovicé-i sörgyár volt a cél, ahol idén 26. alkalommal rendezték meg a legendás Kozel Napot.
Kacsacomb félbarnával
Kellemes kora estén találjuk magunkat Prágában. Nem kérdés, a rögtönzött városnézés hamar sörtúrába torkollik: a tűző nap ellen egy alsó erjesztésű lágerrel védekezünk a lenyűgöző szépségű Károly híd lábánál. Vacsora előtt még egy gyors félbarna a sétálóutcában, aztán nekiesünk a lilakáposztás kacsacombnak a hangulatos Kozel étteremben, a Kozlovna U Paukertában. Úgynevezett vágott, koktélszerű félig barna, félig világos sört is csapolnak. És még néhány krigli után a várba is felcaplatunk. Túra a javából!
Másodpercenként 10 üveg
Kétnapos útunk fénypontja szombat délelőtt érkezik el. Velké Popovicében hatalmas kovácsoltvas kapu, gigantikus gyárkémény és egy algásan is bájos tó impozáns látványa fogad. A sörgyár bejáratánál bográcsoznak, s amerre a szem ellát, sört mérnek. Innen, a Prágától húsz kilométerre fekvő idilli faluból származik a hagyományos cseh sör receptje. A túra egy gyors filmvetítéssel kezdődik a Kozel „meséjéről”, aztán a hideg pincékbe vezetnek. Kezdek megszomjazni, még jó, hogy rögtön csapolnak három deci kóstolót! Mit mondhatnék: a nagy melegben igen jólesik a finom nedű. A következő egységben nyolc, egyenként 3300 hektós tartály fogad. Itt folyik a főerjedés. Elképesztő adatok: évente 1,6 millió hektoliter készül, másodpercenként tíz üveget palackoznak, erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk.
Mester szenvedéllyel
A gyár területén kialakított sörfesztivál tényleg olyan, mint a filmeken: vigyorgó csaposok a pultok mögött, több tízezernyi kígyózó vendég. A kiskölykök ugyanúgy ropják a mulatósra, mint az idősek. A kiváló sörök mellett a Kozelnek fontos a kézműves tradíciók megőrzése, ezért mi is belekóstolhatunk a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő és a faragó mesterségekbe. Mintha a szemem sarkából látnám Olda kecskét, a sörgyár élő kabaláját, de ami biztos, hogy belefutok egy hús-vér sörfőző mesterbe: Vojta Homolkától megtudom, hogy hordók mosásával kezdte, de mára ő lett a Kozel sörfőző mestere, egyszemélyi felelőse a sörkülönlegességek ízvilágának. Gyermeki szenvedéllyel beszél a munkájáról, amit sokkal inkább a szerelmének tart. A buli végén a festői tóparton is ejtőzhetünk egyet, majd kissé spicces állapotban elindulunk haza. Két nap alatt annyi sört ittam, mint otthon hónapok leforgása alatt, és a legjobb: mégsem lettem másnapos! Első sörfesztiválozó voltam, de a szeptemberi Dreherfesztet biztos nem hagyom ki!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.