Sörgyárban jártunk: cseh remeket hörpintettünk a prágai hőségben

Sörgyárban jártunk: cseh remeket hörpintettünk a prágai hőségben

túra
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 15. 11:00
Kocaivónak tartottam magam, de múlt hétvégi cseh kiruccanásom sörrajongóvá tett. Prágában és a Velke Popovice-i sörgyárában jártam, ahol a Kozelt is készítik.
Lovas Bálint

Laikusként, de nagyon izgatottan szálltam fel Budapesten arra a kisbuszra, amit a hazai Dreher Sörgyárak indított útnak néhány újságíró számára. A mesés Velké Popovicé-i sörgyár volt a cél, ahol idén 26. alkalommal rendezték meg a legendás Kozel Napot.

Kacsacomb félbarnával

Kellemes kora estén találjuk magunkat Prágában. Nem kérdés, a rögtönzött városnézés hamar sörtúrába torkollik: a tűző nap ellen egy alsó erjesztésű lágerrel védekezünk a lenyűgöző szépségű Károly híd lábánál. Vacsora előtt még egy gyors félbarna a sétálóutcában, aztán nekiesünk a lilakáposztás kacsacombnak a hangulatos Kozel étteremben, a Kozlovna U Paukertában. Úgynevezett vágott, koktélszerű félig barna, félig világos sört is csapolnak. És még néhány krigli után a várba is felcaplatunk. Túra a javából!

Másodpercenként 10 üveg

Tizennégy napig csak sör

Két hétre birtokba vehetik a cseh sörrajongók a budapesti Westend tetőteraszát. Tegnap kezdődött, és egészen június 28-ig tart a Budapesti Cseh Sörfesztivál, ami – a vébé miatt is – egyben a fociőrültek fesztiválja is lesz. Több mint 100-féle sört kínálnak, alék, ipák, hoplágerek. A megéhezett vendégek grillhúsokat, lepényt, kolbászt is ehetnek.

Kétnapos útunk fénypontja szombat délelőtt érkezik el. Velké Popovicében hatalmas kovácsoltvas kapu, gigantikus gyárkémény és egy algásan is bájos tó impozáns látványa fogad. A sörgyár bejáratánál bográcsoznak, s amerre a szem ellát, sört mérnek. Innen, a Prágától húsz kilométerre fekvő idilli faluból származik a hagyományos cseh sör receptje. A túra egy gyors filmvetítéssel kezdődik a Kozel „meséjéről”, aztán a hideg pincékbe vezetnek. Kezdek megszomjazni, még jó, hogy rögtön csapolnak három deci kóstolót! Mit mondhatnék: a nagy melegben igen jólesik a finom nedű. A következő egységben nyolc, egyenként 3300 hektós tartály fogad. Itt folyik a főerjedés. Elképesztő adatok: évente 1,6 millió hektoliter készül, másodpercenként tíz üveget palackoznak, erről saját szemünkkel is meggyőződhetünk.

Mester szenvedéllyel

144 év hagyomány

A Kozel szó jelentése „kecskebak”. Ezért is Olda kecske a márka jelképe. Története egészen 1874-ig nyúlik vissza, az első főzetet ugyanis ekkor, egy 60 hektós üstben készítették. A 4 százalékos cseh remek 37 külföldi országban elérhető. A Kozel tulajdonosa a japán Asahi Csoport, épp mint a magyar Dreher Sörgyárak Zrt.-nek, akik 2005-ben vezették be a magyar piacra a terméket.

A gyár területén kialakított sörfesztivál tényleg olyan, mint a filmeken: vigyorgó csaposok a pultok mögött, több tízezernyi kígyózó vendég. A kiskölykök ugyanúgy ropják a mulatósra, mint az idősek. A kiváló sörök mellett a Kozelnek fontos a kézműves tradíciók megőrzése, ezért mi is belekóstolhatunk a kovács, az üvegfújó, a táskakészítő és a faragó mesterségekbe. Mintha a szemem sarkából látnám Olda kecskét, a sörgyár élő kabaláját, de ami biztos, hogy belefutok egy hús-vér sörfőző mesterbe: Vojta Homolkától megtudom, hogy hordók mosásával kezdte, de mára ő lett a Kozel sörfőző mestere, egyszemélyi felelőse a sörkülönlegességek ízvilágának. Gyermeki szenvedéllyel beszél a munkájáról, amit sokkal inkább a szerelmének tart. A buli végén a festői tóparton is ejtőzhetünk egyet, majd kissé spicces állapotban elindulunk haza. Két nap alatt annyi sört ittam, mint otthon hónapok leforgása alatt, és a legjobb: mégsem lettem másnapos! Első sörfesztiválozó voltam, de a szeptemberi Dreherfesztet biztos nem hagyom ki!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.