Így ússza meg: könnyű nyári ebéd a családnak

Így ússza meg: könnyű nyári ebéd a családnak

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 24. 12:00
Az egész heti pörgés után jó érzés saját készítésű ételekkel kényeztetni a családot, de még jobb, ha mindez kevés idő- és energiaráfordítással megoldható. Ehhez ajánlok ma recepteket.
Bors

Leves: Hideg marcipános meggyleves

Elkészítési idő: 40 perc * Nehézség: 2

Hozzávalók (4 adag)

1 kg meggy kimagozva * 8 dl víz * 50 g marcipán * 1 kk őrölt szegfűszeg * 1 kk őrölt fahéj * 1/2 citrom leve és reszelt héja * 6 mentalevél * 1 tk vaníliakivonat, 1 csipet só * 1 kk keményítő * 2 ek mandulaliszt

Elkészítés: A kimagozott meggyet egy lábosban tegyük fel főni a vízben a reszelt marcipánnal,  a vaníliakivonattal, a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citrom levével együtt. 

Amikor megfőtt, vegyük ki a meggyszemek egyharmadát, és tegyük félre a tálaláshoz. 

Ezután botmixerrel pürésítsük a levest, adjuk hozzá a kevés vízzel simára kevert mandulalisztet és keményítőt, majd tegyük vissza a tűzre, és újra forraljuk fel, hogy besűrűsödjön. 

Ha elkészült, tegyük vissza az egész meggyszemeket, keverjük hozzá az apróra vágott mentát, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.

Főétel: Zöldséges csirkenyárs sáfrányos rizzsel

Elkészítési idő:  45 perc * Nehézség: 2 

Hozzávalók (4 adag)

500 g csirkemellfilé * 1-1 cukkini (sárga és zöld) * 1 piros kaliforniai paprika * 2 lilahagyma * 1 tk só

Elkészítés: A csirkemellet nagyobb kockákra vágjuk. A cukkinit karikákra, a paprikát szintén kockára, a lilahagymát negyedekbe vágjuk. Az előkészített alapanyagokat váltakozó sorrendben a nyársra húzzuk. A kész nyársakat grillsóval meghintjük, és állandóan forgatva, parázs fölött vagy forró grillserpenyőben megsütjük.

Sáfrányos rizs

Hozzávalók

1 tk sáfrány * 250 g rizs * 1 citrom leve * 50 g vaj * 1 kk só * 7 dl csirkealaplé

Elkészítés: A vajon enyhén megpirít­juk a rizst. Megsózzuk, felöntjük az alaplével, beletesszük a sáfrányt és a citromlevet, majd lefedve puhára főzzük.

Tipp: Vegetáriánusoknak gazdagíthatjuk egy kis gombával, így önálló fogás lehet.

Desszert: Rebarbarás süti pisztáciával

Elkészítési idő: 40 perc * Nehézség: 2 

Hozzávalók (12 adag)

200 g liszt * 150 g cukor * 100 g mandulaliszt * 1 csomag sütőpor * 4 egész tojás * 8 evőkanál olívaolaj * 10 evőkanál tej * 250 g rebarbara (megmosva, leszárítva) * 50 g darált pisztácia a tetejére

Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, és egy olajozott, lisztezett tepsibe öntjük. A feldarabolt rebarbarát a tetejére szórjuk, és darált pisztáciával meghintjük. 3 percig előmelegített sütőben 220 fokon, majd további 20 percig 180 fokon sütjük. Kihűlés után szeleteljük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.