Egy hatalmas adag fagylalt képén indult el a vita a napokban a Facebookon. Egy „kenés” olasz fagylalt és két gömb magyar fagyi került egymás mellé. Sokan állítják, külföldön teljesen más a fagyihoz való hozzáállás.
Nem is kell messzire menni, a szomszédos Szlovákiában például ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgoznak mint nálunk, ám mindössze 150 forintot kérnek el egy gombócért a cukrászok. A legtöbb helyen – főképp a városközpontokban – nem ritka a 250-300 forintos gombócár, ezért cserébe 4-5 dekányi fagyit kapunk, ami egy pingponglabdának megfelelő méret.
A magyar szokásokból fakadó elvárás azonban teljesen más: minél nagyobb fagylaltot akarnak az emberek, minél olcsóbban. Így terjedtek el a műízű, aromákkal ízesített gömbök.
Mitől kézműves a kézműves?
Az esetek többségében fagyiporból dolgoznak az eladók. Ha látja benne a gyümölcsöt, akkor jobb minőségre számíthat, mert ebben az esetben nem aromával dolgoztak. De ez sem kézműves fagyi, mert az csak természetes alapanyagokat tartalmaz, mint például tejet, tejszínt, gyümölcsöket.
Nincsenek szabályok
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete azon dolgozik, hogy pontosabbak legyenek az élelmiszerkönyv előírásai, ugyanis most minimális irányelvek vonatkoznak csak a fagylaltra. Így fordulhat elő, hogy a gyümölcsfagyik gyakran nem tartalmaznak valódi gyümölcsöt, helyette aromákkal és színezékekkel tömik tele a krémeket. Hasonló a helyzet a tejalapú termékeknél is, tejszín helyett sok helyen növényi zsiradékot használnak. Ehelyett szabályoznák a szárazanyag-, tej-, tejszín-, vaj- és gyümölcstartalmat, és a térfogatot is.
Kerülje a ríkitó színeket
A gyerekeket szeretnék megfogni például mesefigurákról elnevezett fagyikkal, amelyek már messziről rikítanak a színük miatt.
A szakemberek ezzel kapcsolatban óvatosságra intenek. – Ezeket a rikító fagyikat rengeteg emulgeálószerrel lehet elkészíteni, mely feltapad a szájpadlásunkra és a nyelvünkre, és a második nyalás után már nem is érzünk semmilyen ízt. Aromákat vagy mesterséges színezékeket tartalmaznak – mondta el Grátzner Tamás a Zaol.hu-nak.
Hitelesített mérőkanállal dolgoznak
Liptai Claudia párja, Pataki Ádám cukrászmester elárulta: a mérőkanalak hitelesítve vannak, a túl szerény áron kínált fagyiban pedig felesleges gyümölcsöt keresni.
– Valóban sokan reklamálnak, ha fagyiról van szó, de azt tudni kell, hogy a fagylaltkanalak is hitelesítve vannak 3-4-5 dekás adagokra. Ami pedig 200 forint, vagy annál olcsóbb, egyszerűen nem készülhet valódi gyümölcsből, vagy vaníliából. Nem lehet olcsóbban adni, miközben a vaníliarúd kilója 140 ezer forint, a pisztáciapaszta kilója pedig 20 ezer forint – mondta a Borsnak Pataki Ádám. A szakember szerint nem lehet összehasonlítani az olasz és a magyar fagyit. Ott ugyanis az árképzés is más, adagokban mérik, és 2-3 eurótól, vagyis körülbelül 600-900 forinttól indulnak az árak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.