Aktuális

Fedezze fel a Korinthoszi-félszigetet!

Bors

Létrehozva: 2018.06.29.

Görögország a magyarok körében a második legkedveltebb úti cél Horvátország után. Ám az Athén közelében található Korinthoszi-félszigeten mégis ritkán járnak magyarok. Pedig az árak sokkal alacsonyabbak, mint az országhoz tartozó szigeteken.

Szent Patapios-kolostor

Az ortodox keresztények körében igazi zarándokhelynek számít az Athéntól mint­egy 85 kilométerre található ko­lostor, ahol jelenleg negyven apáca él. A ten­gerszint felett 650-700 méterre fek­vő kolostorban Szent Patapios mumifikálódott testét csodás körülmények között 1904-ben találták meg, miközben kiakarták bővíteni a kolostort. A monda szerint, ha a templomhoz vezető 144 lépcsőt úgy tesszük meg, hogy közben imát mormolunk, egy bűnünkre bocsánatot nyerünk.

Vouliagmeni-tó

A termálvizéről híres Loutrakitól néhány perces autóútra található a sós vizű, mai napig érintetlen, kristálytiszta Vouliagmeni-tó, amely egy szűk csatornán érintkezik a tengerrel. Az ár-apály törvénye értelmében egyszer ki, majd beáramlik a víz. Sekély, meleg vize miatt kifejezetten közkedvelt a kisgyermekes családok körében.

A csatorna

A 6343 méter hosszú Korinthoszi-csatornát, amely az Adriai- és Földközi-tengert köti össze, már az ókorban elkezdték építeni, de végül csak 137 évvel ezelőtt sikerült kiásni. A munkálatok az ókorihoz képest modern eszkö­zökkel is 12 évig tartottak. Kevesen tudják, hogy a csatorna magyar mérnökök, Türr István és Gerster Béla tervei és közreműködésével készült. A ten­gerszint fölé mintegy 80 méterrel magasodó mészkőhátságot úgy vágták át, hogy a csatorna maga 8 méter mély és 24 méter széles árkot formál. A hajósok 400 kilométer utat spórolnak meg a csatornával.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek