Aktuális

Dúsgazdagon szabadulhat Magda Marinkó

Bors

2018. június 27. szerda 05:10

<p>Hiába telt el egy emberöltő a szörnyű gyilkosságok óta, a szegediek nem felejtik Magda Marinkót. Jövőre ismét köztünk járhat a délvidéki halálosztóként elhíresült férfi?</p>

A csongrádi me­gyeszékhely utcáin az a hír járja, hogy rövidesen szabadulhat a börtönből a délvidéki halálosztóként elhíresült Magda Marinkó. A pletyka csak részben igaz, és nem kell aggódni: a sorozatgyilkossal az elkövetkező évtizedekben biztosan nem futhatnak össze az újságosnál.

Gazdagon raboskodhat Szerbiában

Az a hír terjedt el, hogy a 25 év fegyházra ítélt Magda Marinkó jövő januárban szabadulhat a szegedi Csillag börtönből, de ez így nem igaz – mondta a Délmagyarországnak Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára, aki évekig kutatta az ügyet, és könyvet is írt róla.

Marinkót életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, a büntetése 2019-ben lejárna, de további 200 napot kapott egy őr megtámadásáért, ezért ténylegesen 2020-ban szabadulhat. Ám távollétében Szerbiában is 40 évet kapott az elkövetett öt gyilkosságért, így ha Marinkót ki is engednék a szegedi Csillag börtönből, nem az utcára kerülne, hanem át kell adni majd a szerb hatóságoknak. Legközelebb kilencvenen felül szívhatna friss levegőt.

A nem megfelelő börtönkörülmények miatt korábban kártalanítási kérelmet indított, ami számára pozitívan alakulhat, így milliók üthetik a markát. Kedden kerestük a Marinkót képviselő jogászt, érdeklődni akartunk, miképp áll a kártérítési per, ám az ügyvédet nem értük utol.

Tetemes a banda bűnlajstroma

Marinkó ámokfutása 1993. január 24-én kezdődött, a vajdasági Szabadkán, ahol a város egyik ismert ékszerészét akarta bűntársával kirabolni. Úgy tudták, senki nem tartózkodik a házban, de a tulaj megkérte a barátnőjét, vigyázzon a portára. Fehér Ida épphogy megszólalt, Marinkó egyből agyonlőtte. A gyilkos átköltözött Szegedre, ahol megismerte következő áldozatát. A kecskeméti kereskedő, H. Antal házába 1993. december 19-én utazott jól képzett csapatával. Végeztek a családfővel, a feleségével és az egyik barátjukkal is. A 8 éves gyereküket életben hagyták, aki ébredés után riasztotta a rendőrséget.

A gyilkos ezután még Orosházán is lecsapott, sokak szerint a szegedi Z. Nagy családdal is ő végzett, ezt azonban nem tudták rábizonyítani.

Farkas Helga nagynénjét megfojtották

Az orosházi gyilkosságot 1994. január 5-én követte el a halálbrigád. A négy férfi este behatolt az 1991-ben rejtélyes körülmények között eltűnt Farkas Helga nagynénje, Némethné Márton Edit házába. Egy nyakkendővel fojtották meg az asszonyt.

– A halálbrigád tevékenysége és a Farkas Helga-ügy között nincs összefüggés, mégis jól ismertem Magdáék áldozatát, Márton Editet – mondta a Borsnak Palatinus Gábor, a Farkas Helga-ügy egyik nyomozója, aki akkoriban rendszeresen beszélt Magda Marinkó következő áldozatával. Egy héttel Edit meggyilkolása előtt, 1993. december 28-án találkoztak utoljára.

– Edit imádta az unokahúgát, barátnők voltak. Szerette volna megtudni az igazságot. Aznap egy Kecskeméthez közeli csárdában beszélgettünk, ahol szóba került a december 17-i gyilkosság, amikor Marinkóék a Horváth családdal végeztek. Megrázott, hogy ugyanaz a csoport ölte meg Editet is nem sokkal később. Az pedig különösen fájó gondolat, hogy Edit alighanem azzal a tudattal halt meg, hogy Farkas Helga elrablói támadtak rá – emlékezett vissza Palatinus.

Magda Marinkó ült Sátoraljaújhelyen, Sopronkőhidán, Szegeden. Aztán átkerült Tiszalökre, egy éve pedig ismét Szegeden tartják fogva. Interjút nem ad, a hírek szerint bosszút esküdött és halállistát írt, melyen azok szerepelnek, akiket szabadulása után meg akar ölni.

További cikkek

Felvétel

Hűtlen pasiját akarta lebuktatni, szörnyű titkot fedezett fel

Jóslat

2028-tól 18 hónapig fog tartani egy év – állítja az időutazó

Ez is érdekelhet

boon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

borsonline.hu

Az egész utat lezárták, akkora baleset történt Heves megyében

origo.hu

Megunta a sorban állást Pesterzsébeten, és megmutatta, szerinte mire való a városi terepjáró - videó

hirtv.hu

Kamionbaleset miatt torlódik a forgalom az M0-son Pestszentimrénél

kemma.hu

Rendőrségi fotón ismerték fel magukat a tatabányai tinik, azonnal feladták magukat

origo.hu

Élve temették el ezeket az ókori kínai harcosokat

nemzetisport.hu

Videó: Csercseszov debütálása, avagy így kapott ki a Fradi a DAC-tól

origo.hu

Itt a döntés: emberi jogokat sért a hangos WC-lehúzás az olaszoknál

vg.hu

Katonákat küldenének Romániába

life.hu

Mindenkinek van egy "halálórája", amely pontosan jelzi, meddig fog élni

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda