Aktuális

Veszélyes szúnyogok terjedtek el hazánkban

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.05.14.

Több új szúnyogfaj is megjelent Magyarországon, amik úgy tűnik, hogy elég jól érzik magukat itt. Akár bőrférgességet és trópusi betegségeket is elkaphatunk egy csípésükkel.

Az áprilisi és májusi meleg kedvez a szúnyogok szaporodásának, sokkal gyorsabban ki tudnak fejlődni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nyáron is nagy tömegével lesznek, mivel a száraz, aszályos időszakban nem tudnak nagy iramban szaporodni, most viszont érdemes figyelni a védekezésre.

Betegséget hordozhatnak

A vérszívókat nagyon nehezen tudjuk csak megkülönböztetni egy­mástól, azonban egyes fajok komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak.

– A felmelegedéssel olyan szúnyogok is elérték Magyarországot, főleg a déli részeket, amelyek korábban nem voltak. Például a kutyák szívférgességét terjesztő szúnyogfajok még nem éltek nálunk, de most Csongrád és Békés me­gyében előfordulnak – mondta prof. dr. Vig Károly, a Magyar Rovartani Társaság el­nöke.

– A nyugati országrészben az úgynevezett tigris­szúnyog vagy zebraszúnyog jelent meg, ami egy fertőző lázbetegséget terjeszt. Szerencsére utóbbi még nincs annyira elterjedve, hogy komolyabb problémákat is okozhasson. A tigrisszúnyog által terjesztett betegségek leggyakoribb tünetei a láz és izomfájdalom, azonban a nem múló influenzaszerű tünetek esetén is forduljunk mielőbb orvoshoz. A koreai szúnyog bőrférgességet és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Készítsen szúnyogcsapdát!

Csak egy palackra pici vízre cukorra és mézre van szükségünk. Vágjuk félbe a palackot, öntsünk egy pici vizet az aljába és keverjünk hozzá 3 kanál cukrot és egy kanál mézet. A palack felső részét kupakkal lefelé tegyük bele. Az édes vonzza a rovarokat, ezért belemennek a palackba, de kifelé már nehezen tudnak jönni.

Megelőzés mindenekelőtt

Egy-egy eldobott abroncsgumiban vagy palackban meggyűlő vízben, de akár a temetők vázáiban akár több száz szúnyog is ki tud fejlődni.

A víztározókat, esővíztározókat tartsuk lefedve, a kirándulások alkalmával talált szemétből pedig öntsük ki a felgyülemlett vizet, mivel ezzel akár több száz szúnyogot is megölhetünk, és megakadályozzuk, hogy még több rovar petézzen le benne. Illatokkal védekezhetünk A szúnyogok is irtóznak bizonyos illatoktól, így a borsmenta, a bazsalikom, a menta, a kamilla és a varádics illatától is.

Ugyancsak távol tarthatóak a szúnyogok, ha őrölt szegfűszegből, vízből, le­ven­dula- és citromolajból álló keveréket párologtatunk, így biztosan nem jönnek be a házba. A szúnyogcsípés megelőzése érdekében áztassunk borsmentát hígított ecet és repceolaj keverékében, majd kenjük be a lével a bő­rünket. Teafaolajjal is készíthetünk spray-t: 1-2 deciliter desztillált vízbe csepegtessünk 20 csepp olajat, majd fújjuk a bőrünkre. 

Nem tudjuk kiirtani

Már hetekóta küzdenek a rovarok ellen, azonban Prof. dr. Vig Károly, a Magyar Rovartani Társaság elnöke szerint ne reménykedjünk a teljes eltűnésükben. – Meg kell tanulni együtt élni velük, mivel egy szúnyog nélküli világ katasztrofális lenne, ugyanis a szúnyog lárvák számos vízi szervezet számára létfontosságú táplálékot jelentenek. Tehát ne gondoljuk azt, hogy teljes mértékben ki tudjuk a vérszívókat irtani, mivel ez a természetnek nem lenne jó. A vérszívók is részesei a földi ökoszisztémának, ám az tény, hogy a megnövekedett állomány bosszantó az emberekre és állatokra nézve – mondta az elnök. Már hetekkel ezelőtt megkezdték a szúnyogirtást az ország több pontján. 7300 hetivásárnyi vízfelületen vetették be a környezetbarát szert, ami a lárvákat öli meg. Emellett már repülőből is permeteznek kis mennyiségű irtószert, ami a katasztrófavédelem szerint a vérszívók mellett csak a méhekre lehet veszélyes.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186992_auto_resized.jpg
origo.hu

Gulácsi Péter a 90. percben kapott gólt a Bundesligában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27728_resized.jpg?avcount=1714794908
origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186584_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mike Tyson életéért aggódnak, elmarad a nagy meccs?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184200_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177804_auto_resized.png
metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186203_auto_resized.jpg
vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27729_resized.jpg?avcount=1714794908
origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184251_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180460_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/pMfUVbPq5nv4odW8oYVKy_zuJQiozIVH3tFgcaYzFg0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzczYjY2NGVkMjNmMDQxNDVhN2I1MjAzMjEwYTYxOGQ3.jpg
Szívszorító

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt