Aktuális

Városi legenda - Ruha váltja ki a spontán öngyulladást?

BLN

Létrehozva: 2018.05.31.

<p>A mai napig nincs elfogadott magyarázat a spontán öngyulladásra, miközben emberek tucatjai leltek így szörnyű halált. Az esetek többségében közös, hogy a kékes lángok csak az áldozatokat égették, körülöttük minden sértetlen maradt. Lehetséges ilyesmi?</p>

Legalább 140 dokumentált eset van a spontán öngyulladásról. Mindegyikben közös vonás, hogy a tüzek minden előjel nélkül kezdődtek. Az áldozat semmilyen fájdalmat nem észlel. Sokszor úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne, talán a mellkasban, a hasban, vagy az izmok belsejében. A lángok gyakran kékek, vagy más, szokatlan színűek. Gyakran a test bizonyos részei is érintetlenek maradnak, ahogy az áldozatok körül a bútorok – leszámítva azokat, amelyeken ült, vagy feküdt. A megégett testből végül hamu marad, mert a tűz a legvastagabb csontokat is képes elhamvasztani. Ehhez viszont legalább 900 fok kell.

Tüzet hányó lovag

A spontán emberi égés első ismert áldozata egy itáliai lovag a XV. századból. Polonus Vorstius egy este rengeteg bort ivott, de olyan erőset, hogy hirtelen hányingere lett. A korabeli leírások szerint tűz jött ki a lovag torkán, majd egész teste lángra gyúlt. A társaságban senki másnak nem volt gondja a borral. Az eset miatt tartotta magát sokáig a teória, hogy a spontán égést az alkohol váltja ki, egyfajta katalizátorként. Charles Dickens 1852-ben A puszta ház című regényében az alkoholista gonosztevő magától lángra lobban, és hamuvá ég. Ám a szervezetbe hígított formában kerül a szesz, így esély sincs a véletlen gyulladásra.

Csak a papucsa maradt

A XX. században már egymást érték a furcsa emberi tűzesetek. 1951 júliusában a főbérlője érkezett a floridai Mary Reeserhez a lakbérért. Már a kilincs forró volt, ahogy benyitott. Egy nagy kupac feketeséget látott és a nő bal lábát, ami épségben maradt, rajta a papucsával. Koponyája megmagyarázhatatlanul összezsugorodott. Az FBI sem találta meg a tűz okát. Szintén csak a lábait kímélte a tűz 1964-ben a pennsylvaniai Helen Conway-nek, aki 21 perc alatt égett porrá. A két lába combtól lefelé teljesen ép maradt. A tűzoltók képtelenségnek tartották, hogy az egyébként erős dohányos nővel égő cigaretta végzett volna. 1986-ban pedig egy New York-i tűzoltó égett el a saját ágyában: a 80 kilós George Mottból mindössze másfél kilónyi csont maradt. De az ágy sem kapott lángra, csak a takarója.

Hét éve volt utoljára

Mintha kizárólag amerikaiakat sújtana a furcsa jelenség. De ez nem igaz. A legutóbbi ismert esetben 2011 szeptemberében egy idős ír férfi vált áldozattá. A férfi maradványait arccal a kemencéje felé találták, ám mivel az teljesen kihűlt, az nem lehetett a tűz forrása. Csak a mennyezet volt kormos a férfi felett és mellett. Látható, hogy nincs olyan közös tárgy, ami akár katalizátor lehetett. Az elektromossággal felhalmozott ruhát ugyanakkor ilyennek tartják a szakemberek: a 90-es években egy amerikai diáklány ruhája statikusan feltöltődött, és amint egy társával érintkezett, lángra lobbant a haja, és szörnyethalt. Utóbb a hajlakkját okolták, ami a katalizátor lehetett.

Nem mindenki hal meg

Az öngyulladás eredményezhet pusztán hólyagos bőrt vagy égési sebeket. Egy négyéves kínai kisfiút azért vitt kórházba a nagymamája, mert füstölni kezdett a nadrágja. A kórházban ugyanez megismétlődött, a gyerek két óra alatt négyszer lobbant lángra. Az orvosok szerint a fiú teste egyértelmeűen olyan volt, mintha erős elektromos áram haladt volna át rajta.

Ezekkel magyarázza a tudomány

A faggyúelmélet: David Gee angol professzor szerint a magas hőmérséklet elpárologtatja a szervezetben lévő vizet, és az így visszamaradó faggyúhoz hasonló, zsíros anyag táplálja a tüzet, a ruha pedig úgy hat a testre, mint gyertyában a kanóc.

A test kémiája: Ian Sanderson újságíró szerint a magány miatt keletkeznek az izmokon belül a nitroglicerinhez hasonló anyagok.

A matematikai elmélet: Egy skót matematikus szerint a helyszínek és geofizikai folyamatok kötik össze a spontán égéseket.

Elektromágnesesség: Egy amerikai tudós 1975-ben a föld geomágneses sugárzásával talált összefüggéseket.

A metánelmélet: A bélrendszerében felhalmozódó gázok lehetnek a kiváltók.

Pszichés hőelmélet: Elképzelhető, hogy a test hőszabályozó központja megy tönkre. Keleti tanítások szerint a jógik képesek uralni testük hőmechanizmusait, képesek órákon át ülni a hóban védőruha nélkül, sőt, annyi hőt termelni, hogy megolvasztják maguk alatt a havat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183969_auto_resized.jpg
origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27713_resized.jpg?avcount=1714741222
origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183592_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Marics Peti elszólta magát a szerelmi életről: „Van egy csaj, 24 éves”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180888_auto_resized.jpg
ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27709_resized.jpg?avcount=1714741222
origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27714_resized.jpg?avcount=1714741222
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180275_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ámulattal nézi Dallos Bogit a kisfia: „Gyönyörű szeme van a Kishercegnek” - Fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168040_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714741222
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hp3VevFrO9ZdY85oJOR0nkqNC7GeO5y21mmaVprE2IM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNmE4NWFiMDdiMTRiOTg4ODMwM2E1ZTY3NzRlYzUz.jpg
Búcsú

Hosszú életben bízott az elhunyt lottómilliomos, Andraschek László: ez volt az utolsó kívánsága