Teákkal itatják a szőlőt a borászok

Teákkal itatják a szőlőt a borászok

biogazdaság
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 28. 11:30
<p>Színes Világ - A biodinamikus gazdálkodás a bolygók állását is figyeli.</p>
Ny. A.

A szőlőtermesztés és a borászat mindig is nemes foglalatoskodásnak számított. Csodálkozzunk-e hát azon, hogy egyes 21. századi borászatokban teával kínálják a tőkéket?

Védd magad!

Ez nem afféle úri huncutság, sőt! Nagyon is sokat ér egy-egy főzet a szőlőnek azokból a gyógy­növényekből, amiket eddig csak saját magunk egészsége ér­dekében fogyasztottunk.

– A szőlő, akárcsak az ember, rendelkezik immunrendszerrel. A teákkal igyekszünk erősíteni ezt, hogy hatékonyan lépjen fel a növényt fenyegető betegségekkel szemben – mondta a Borsnak Zadravec Zsolt, az osztrák Sepp Moser Borászat szőlészeti vezetője. – A szőlőkre leginkább a lisztharmat és a peronoszpóra jelent veszélyt.

A teákkal és a gyógynövények főzetével előidézzük azt a hatást, ami a szőlőből kiváltaná a védekezést peronoszpóra vagy más fertőzés esetén. Azaz csak imitáljuk a fertőzés jelenlétét, így erősítve a szőlő szervezetét – magyarázta a borász a módszert, amitől később zamatosabb is lesz a bor.

A Hold meg a talajvíz

Az elmúlt évben megduplázódtak Magyarországon azok a borászatok, ahol teáztatják a szőlőket. Ha nincs konkrét fertőzésveszély, akkor 10-12 naponta felváltva keverik a különböző teákat a permetbe.

1000 liter növényvédelmi permetbe 200 liter tea került. A cél nemcsak a növény immunrendszerének erősítése és a minőség javítása, hanem hogy ez a mezőgazdasági ágazat is visszataláljon a természethez. Hogy idővel a múlté legyenek a vegyszerek és a gépek.

De nemcsak a megfelelő tea kiválasztására figyelnek oda az úgynevezett biodinamikus borászatokban, de a bolygók és csillagok állását is figyelemmel követik.

– Minden bolygónak, csillagnak és a Holdnak is hatása van az állat- és növényvilágra. A Hold miatti apály-dagály jelenség nemcsak a tengereknél, de a talajvízben is megfigyelhető. Akárcsak a tengeré, a talajvíz szintje is csökken és növekszik. Ezért kell figyelni, mikor van telihold vagy fogyó hold – avatott be minket Zadravec.

Zöld és olcsó

A biodinamikus borászatok előszeretettel használják a Maria Thun nevéhez kötődő kertészeti holdnaptárakat. Ezekben ugyanis feltüntetik, mikor állnak úgy a bolygók, hogy érdemes legyen ültetni, komposztot szórni vagy épp permetezni a leveleket.

– Egyelőre sokan szkeptikusak a biogazdálkodással kapcsolatban, pedig kimagasló eredményeket lehet elérni. Ez a technológia ráadásul környezetkímélőbb és olcsóbb is a hagyományos módszereknél – hangsúlyozta a szakember, aki az április eleji VinCE Budapest Wine Show Biodinamikus mesterkurzusán szeretné ezt népszerűsíteni a hazai borászatok körében.    

Ősi módszer újraélesztve

Régen teljesen természetes volt, hogy útmutatóul használták a Hold járását a mezőgazdálkodásban. Ahogy a Nap meghatározza például az évszakok váltakozását, úgy van hatással a Hold a tömegvonzása révén minden élőre és élettelenre, ami sok vizet tartalmaz. Így a növényekre, az állatokra, az emberekre, a talajra.

Az elmélet szerint, amelynek atyja Rudolf Steiner (1861–1925) osztrák polihisztor, nem mindegy, hogy a Hold fogy vagy növekszik, felszálló vagy leszálló ágban van, s melyik csillagkép előtt halad el. A német Maria Thun (1922–2012) erre alapozva több évtizedig kísért figyelemmel egy gazdaságot, és vetette össze a vetési és művelési időpontokat az aktuális holdállással. Megfigyelései és tapasztalatai nyomán alkotta meg vetési naptárát, ami ma a biodinamikus művelés alapját képezi.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.