Aktuális

Czeizel Endre 400 milliójából csak fejfára telik

G. Sz.

Létrehozva: 2018.03.10.

Évek óta nincs sírköve.

Forrás: Végh István, Purger Tamás

2015 augusztusában hosszú küzdelem után adta fel a harcot Czeizel Endre szervezete a leukémiával szemben. A genetikust szeptemberben a család, a közeli barátok mellett politikusok és a művészvilág képviselői is elkísérték utolsó útjára. Azóta már több mint két és fél év eltelt, ám a legendás professzor, akit egy ország kedvelt és akinek családok ezrei köszönhetnek gyermekáldást, azóta sem kapott sírkövet az Óbudai temetőben. Miért?

Olvasóink fotói alapján Czeizel sírja ugyan rendezettnek tűnik, de furcsa, hogy emlékét még mindig csak az a fakereszt őrzi, amelyet temetésekor helyeztek a földbe. 2017 nyarán a Bors arról írt, hogy a sírral a családtagok helyett leginkább olyan anyukák törődnek, akiknek a professzor segítségével sikerült teherbe esniük és családot alapítaniuk. Akkor egy ilyen anya a Facebook egyik kismamacsoportjába írta meg, hogy ő gazolta ki Czeizel sírját, és nagyon szomorú amiatt, hogy egy olyan embernek, mint a híres genetikus, csak ennyi jutott. Egy temetkezési vállalkozó szerint minimum fél évet kell várni a temetés után, hogy sírkövet lehessen készíttetni, ennyi idő ugyanis, hogy a koporsóra helyezett, süllyedő föld beálljon, és később ne süllyedjen meg a nehéz kő alatt. Ám ez az idő már réges-régen eltelt.

Aligha anyagi okok állnak a háttérben, mert tavaly júliusban a Czeizel Endre négyszázmillió forintos hagyatéka körüli vita lezárult, vagyis a néhai professzor három, házasságból született gyermekének – Gábor, Balázs és Barbara –  sikerült kiegyeznie a professzor Dóra nevű szerelmével és a tőle született két gyermekkel, Andrással és Fannival.

Arról, hogy miért nincs a genetikusnak rendes sírja, fiát, Czeizel Gábort kérdeztük. 

– Folyamatban van a dolog, de ez nem megy egyik napról a másikra – mondta lapunkban Gábor. – A testvérem találja ki, ő tervezi, hogyan nézzen ki a sírkő, ő ugyanis képzőművész. Egyébként sokan kérdezik, mikor lesz már síremléke édesapámnak, nekik is csak azt tudom mondani, hamarosan – tette hozzá kérdésünkre a genetikus fia.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek