Aktuális

Városi legenda: Évente nyolc pókot nyelünk le álmunkban?

R. K.

2018. február 12. hétfő 04:20

Megtörtént vagy sem? Létezik vagy merő kitaláció az egész? Városi legendák rovatunkban hajmeresztő történetek és állítások nyomába eredünk. Tartja magát a hiedelem, hogy életünk során legalább 25 ezer pókot fogyasztunk el.

Garantált a nyugtalan alvás, ha hitelt adunk egy amerikai kutatásnak. Eszerint egyetlen év alatt nyolc pókot biztosan lenyelünk azok közül, amik alvás közben bemásznak a szánkba. Pennsylvaniában egész pontosan 25 ezer lenyelt példányt jegyeztek le, amit életünk során megehetünk, ami nem kevesebb, mint háromnegyed kiló – számolt be egy tudományos portál, a Scientific American. Ez a szám azonban akkora, hogy egy átlagos életkort megélő magyar férfinak az esténkénti egy darab pók rendszeres benyelése sem lenne elég – hívja fel a figyelmet a városi legendákkal és átverésekkel foglalkozó urbanlegends.hu.

A legenda a pókiszonyban szenvedők legnagyobb félelme. Akik alvás közben horkolnak, azok még jobban tarthatnak attól, hogy a kis rovar megjelenik a szája sarkában. 

Persze valójában semmi sem igaz az emberek éjszakai pókfogyasztásából. A környezetünkben előforduló pókfajtáknak szerencsére eszük ágában sincs szándékosan bemászniuk az ágyunkba. Egyrészt, mivel ott egyáltalán nincsen számukra elérhető zsákmány, másrészt a pókok vannak annyira intelligensek, hogy ne tegyék kockára az életüket. Hiszen egyáltalán nem ismerik az ember belső szerveit.

Mivel rendkívül kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek, minden apró rezgés, amelyet alvás közben kibocsátunk az ágyban, halálra rémiszti őket. 

Az elméletet cáfoló tudósok arra a kézenfekvő indokra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan rengetegen horkolnak, de az sem általános, hogy az emberek nyitott szájjal aludjanak. Egyébként is, vélhetően felriadnánk az álmunkból, amint egy pók lépteit éreznénk magunkon. Persze az is előfordulhat, hogy egy pók csalafinta módon a hálója segítségével a plafonról leereszkedve bemászik a szánkba, de erre valójában kevés az esély.

De azon sem kell meglepődni, ha egy-egy eset előfordul életünk során – már ha egyáltalán tudomást szerzünk róla. 

Milliók félelme

A pókiszony, más néven az arachnofóbia az egyik leggyakrabban előforduló szorongásos betegség a világon. A nőknél ötször gyakoribb. 

Az egyik legsúlyosabb tünet egy pók láttán a pánikroham, heves szívdobogás, szapora pulzus, nehézlégzés. A fóbia tünetei olyan kellemetlenek, hogy szélsőséges esetben az érintettek már a természetbe sem hajlandóak kimenni, mert előre tartanak attól, hogy kapcsolatba kerülnek a pókokkal. A pókiszony eredete ismeretlen, de pszichológiai elméletek szerint evolúciós oka van: ugyanis a pókmarás halálos veszélyt jelentett őseinkre, ilyen körülmények között pedig a félelem segítette a túlélést. Van persze olyan magyarázat, ami szerint a hátterében valójában egy elfojtott érzelem, másféle szorongás húzódik meg.

Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja!

További cikkek

Horror

Sarlóval fejezték le a turistát a vakáción

Horror

Évekig őrizgette neje holttestét a feleséggyilkos rém

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az utas kinyitotta egy furgon ajtaját a Széna téren, ami ezután jött, az igazi szégyen - videó

ripost.hu

Akciófilmbe illő jelenetek Miskolcon: buszokat megállítva eredtek a fegyveres nyomába

life.hu

Meg kell műteni Gesztesi Károly fiát, nem halogathatta tovább a beavatkozást

mandiner.hu

Bolgár védelmi miniszter: A bolgár hadsereg nem vesz részt hadműveletekben Ukrajna területén

kemma.hu

Hivatalos: ezt a hármast indítja a Fidesz-KDNP Komárom-Esztergom megyében

origo.hu

Már elkerülhetetlen: óriásrakéta csapódik a Holdba

nemzetisport.hu

Kép: „A te stílusod, a te szabályaid” – C. Ronaldón remekül áll a szemüveg

vg.hu

Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba

ripost.hu

„Ez minden szülő legrosszabb rémálma” – édesanyja szeme láttára hunyt el a 6 hónapos angyalarcú kisfiú

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Izland nyert, de a franciák vereségére is szüksége van az elődöntőhöz

mandiner.hu

Donáth Anna (Facebook): Bepereljük Szijjártó Külügyminisztériumát

origo.hu

Megbolondulnak az aranyhalak a gömbakváriumokban, leállítják gyártásukat