Közétkeztetés: A spenótos harcsa is belefér a 450 forintba

Közétkeztetés: A spenótos harcsa is belefér a 450 forintba

harcsa
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 12. 09:30
Háromfogásos menü fejenként 450 forintból? Lehetetlen küldetésnek hangzik, magyar menzaszakácsoknak mégis megy. És nem a lehangoló kinézetű, unottan odalökött milánói bordára kell gondolni.
P. Zs.

Selymes csicsókaleves zöldségtatárral, spenótos harcsa savanyított zöldségekkel, valamint eperkrémes spárgával – mindez a menzán a csontleves, a paradicsomos húsgombóc és a banán helyett. És ki lehet hozni fejenként 450 forintból! Ezt bizonyították be azok a közétkeztetésben dolgozó szakácsok, akik Budapesten versenyeztek a múlt hét végén. Menüiket szakértői zsűri értékelte.

Van, aki már öt éve visszajár a versenyre, de olyan csapatok is beneveztek, amelyek még sosem. A Balatonlellei Füles Mackó Bölcsőde két szakácsa például sosem gondolta, hogy ekkorát tudnak fejlődni. Pedig teljesítményükért három különdíjat is kaptak.

– Az nem okozott gondot, hogy ekkora összegből hozzuk ki a maximumot, hiszen ezt napi szinten ennyiből kell megoldani. Mi már évek óta csináljuk a menzareformot, a kicsik rendszeresen kapnak nálunk például kölest, amit be is válogattunk a me­nünkbe. Óriási lehetőség volt ez nekünk, mert nincs ma család, akinek legalább egy tagja ne találkozna a menzakoszttal – mondta a Borsnak Tölgyesi Ferencné Kati.

Több ezer adagban lefőzetik a menüket

A verseny indulása után két évvel szállt be a szervezésbe a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Akkor és most is úgy gondolják, nagy szükség van a fejlődésre a menzakosztban:

– A fejenkénti 450 forintot a tavalyi beszerzési árakból számoltuk, persze ebben nincs benne a rezsiköltség, de csak az alapanyagokkal számolva ki lehet ennyiből jönni. Abból is látszik ez, hogy az elmúlt évek versenymenüit sokan főzik már a konyhájukon nagy sikerrel. Most azt tervezzük, hogy az ideieket is lefőzetjük több ezer adagban is – nyilatkozta Zoltai Anna, a Nébih Vendéglátás- és Étkeztetés-felügyeleti Osztályának vezetője.

A menzaszakács is tud valamit

Néhány esztendeje még lasszóval fogdosták a résztvevőket, idén már 52 csapat vágott neki a kihívásnak.

– Évekkel ezelőtt külföldön azt láttam, hogy a közkonyhákon dolgozó séfek legalább olyan népszerűek és híresek, mint a sztárszakácsok – mondta a Borsnak Némedi József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakbizottságának elnöke, a verseny ötletgazdája. – Itthon ez távolról sincs így, ezért gondoltam, hogy kellene egy verseny, amin meg mutathatjuk, hogy itt is tudnak annyit a szakácsok.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.