Aktuális

Fehér kamion volt Lizáék esküvői kocsija - fotók

P. Zs.

Létrehozva: 2018.01.21.

<p>Saját bevallásuk szerint is mesébe illő, ahogyan egymásra találtak. Az ötven esztendős kamionsofőr Balogh László, és párja, a szintén ötven felett járó Szakály Liza Vácon találkoztak, miután az interneten megismerkedtek. Tavaly nyáron össze is házasodtak. Ők csak egy pár a sok ezerből, akik szívesen kötik össze az életüket.</p>

– Az egész egy kacsintással kezdődött. Először huszonöt éven át éltem házasságban, és azt hittem, tudom, mi a szerelem. De valójában nem tudtam, míg Lizával nem találkoztunk. Az első randi egy váci áruház pakolójában történt. Azóta is elválaszthatatlanok vagyunk. Mivel én kamionozom már harminc éve, ezért az esküvői autónk egy fehér kamion volt – mondta el a Borsnak a büszke férj, és hozzátette: már az elején kérte Lizát, szóljon, ha nincs esélye. Azóta sem szólt.

Házassági bumm

Lászlóék is az újraéledő házasodási kedv példái. A II. világháború óta nem volt annyi házasság, mint az elmúlt hét évben. A KSH adatai szerint akkor egyértelmű volt, hogy a pá­rok a há­bo­rú miatt el­maradt esküvőket pótolták be. A mélypont 2010-ben jött el, miután egyre kevesebben döntöttek úgy, hogy összekötik az életüket. Ám 2011 és 2017 között fordult a kocka, hatalmas lett a házasodási kedv: még a kisebb településeken is teli volt az anyakönyvvezetők naptára.

51 ezer esküvő

Hét év alatt csaknem másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma. – Míg korábban évente legfeljebb öt esküvőnk volt, tavaly és tavalyelőtt már harminc-harmincöt is. Sokan házasodnak most az idősebb korosztályokból is, ők leginkább a helyzetük jogi rendezése miatt. A fiataloknál pedig kétféle típussal találkozunk: akik a gyermek érkezése miatt szeretnének rendezett körülményeket, és azok, akiknek fontos, hogy ezzel megünnepeljék egymást és a kapcsolatukat – mondta saját tapasztalatairól a Borsnak dr. Törőcsik Edit, Sződliget jegyzője, anyakönyvvezető.

Kevesebben válnak

A házassági bumm egyik sokatmondó jele, hogy még az ötvenes éveikben járók is oltár elé állnak. A KSH adatai szerint a mostani növekedés épp az idősebb korosztályok növekvő házassági kedvének köszönhető. Az átlagosnál nagyobb mértékben, több mint másfélszeresére a harmincas éveik elején járó nők és férfiak házasságkötései emelkedtek. Jó hír, hogy közben csökkent a válások száma. 2014-ben hosszú idő óta először ment húszezer alá, 2016-ban pedig az előző 53 évhez képest a legkevesebb válás történt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek