Hatalmas divat, de még ennél is nagyobb üzlet az avokádó, ami az egyre elterjedtebb növényi táplálkozás egyik alappillére (is). A babérfélék közé tartozó növény termesztése miatt csak Mexikóban évente 20 ezer hektár erdőt irtanak ki, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatosan növekvő piaci igényekkel. Az avokádóültetvények ráadásul rengeteg vizet igényelnek, ezzel is megnehezítve a környező erdős területek vízellátását.
Emellett létező fogalom lett az avokádóbűnözés is, ami Új-Zélandon vált komoly problémává, ahol a szintén egyre növekvő igények kielégítése miatt éjszakánként az ismeretlen tettesek meglopják a helyi termelőket, hogy aztán kisebb standokról árulják a szerzeményt. Arról nem is beszélve, hogy a többnyire saját egzisztenciával nem rendelekző Y-generáció tagjai mennyit képesek áldozni arra, hogy a divatos étel a tányérjukon kössön ki, és ezzel mennyi mindenről mondanak le.
Az avokádót némi körültekintéssel be lehet szerezni legális farmokról is, ha nem akarjuk táplálni az illegális ipart, se a környezet pusztítását. Ehhez nyújthat segítséget a Marks & Spencer új csodája, a Spanyolországban gondos nemesítéssel előállított mag nélküli avokádója, ami a gyümölcs rajongóinak maga a megtestesült ajándék. A „koktélavokádónak” keresztelt gyümölcs némileg kisebb a megszokott méretnél, 5-8 centiméter hosszúságú, a héja pedig ehető. A vajpuha gyümölcshúshoz ezután tehát akadály nélkül férhet hozzá bárki. Az igazság része, hogy a koktélavokádót eddig a drágább párizsi éttermekben lehetett megkóstolni, de talán hamarosan több helyre is eljut, a brit üzletekbe idén már került is belőlük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.