Aktuális

Budapest több részén már havazik

Bors, MTI

Létrehozva: 2017.11.29.

A fővárosban több helyen is szállingózik a hó.

Szerdán borongós, esős időre számíthatunk, a hegyekben és az északi határszélen havas eső, hó is lehet. 1 és 6 fok között alakul a délutáni órák hőmérséklete.

Csütörtökön hasonlóan indul a nap, borult időre számíthatunk, majd délután DNy felől csökken a felhőzet. Kiadós esővel kell számolni több helyen is, a hegyekben pedig komolyabb havazás (akár 10-15 cm) is lehet. Az ÉNy-i szél megerősödik. 1 és 8 fok közötti értékeket mérhetünk, írja a Köpönyeg.

Pénteken változóan felhős, párás időre van kilátás. Reggel -1, délután +4 fok körül alakul a hőmérséklet.

December első hétvégéjén erősen felhős, vagy borult idő valószínű. Mindkét nap több helyen várható csapadék: északon és nyugaton havas eső, hó, máshol eső. Erős, olykor viharos lesz az ÉNy-i szél. 0 és +5 fok között alakulhat a maximum.

Szerdára ónos eső és havazás veszélye miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket néhány megyére és a fővárosra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az ónos eső veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetést.
    
Kitértek arra is, hogy szerdán az Északi-középhegység északi és nyugati részein, illetve a Dunántúl északkeleti régióiban - legfőképp Nógrád és Heves megyében, Pest megye északi részén (kiemelten a Dunakanyar területén) valamint Komárom megyében - a kezdeti havas esőt havazás váltja fel, ezeken a területeken nagyjából 5 centiméter hó hullhat. A havazás miatt Budapestre és Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.
    
Hozzátették továbbá, hogy napközben a csapadékzóna leginkább a dunántúli körzeteket érinti, majd estig a Tisza vonaláig halad jellemzően eső formájában. Az intenzív csapadékhullás folytán a Dunántúl délnyugati részén 15 milliméternyi csapadék várható.
    
Korábban a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalán azt írta: a szerdán kezdődő havazással a hegyekben már komolyabb hótakaró is kialakulhat. Csütörtök késő estig az Északi-középhegységben akár 15-20 centiméter hó is eshet.
    
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett videóban azt mondták: a következő napokban egy mediterrán ciklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását. Ez a ciklon csütörtökön átvonul az országon, pénteken már távolodik. A hétvégén azonban ismét várható havazás, ugyanis délkelet felől egy újabb mediterrán ciklon húzódik az ország felé. A hétvégén a havazás mellett erős, akár viharos szél is várható. Így hófúvásra is készülni kell.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek