Nem mondhatni, hogy jópofát vágtak azok, akik beneveztek az első nyíregyházi chilipaprika-evő versenyre. Négyet kellett megenniük tíz perc alatt. – Az utolsó paprika elfogyasztása után még egy percig nem volt szabad a tejhez nyúlni, ellenkező esetben a versenyző kiesett a játékból, ez volt a szabályunk, de csak ketten „élték túl” a megpróbáltatásokat – mosolygott Matolcsi-Kovács Dorottya főszervező.
A győztes a 45 esztendős lett, aki fejlesztési tréner. – Az interneten láttunk a párommal egy videót, s megtetszett ez az esemény. Vegán vagyok, és imádom a csípőseket, gondoltam, megmérettetem magam. Ha éppen nem chilit falatozom, akkor futok vagy falat mászom – tette hozzá a legerősebbnek bizonyult chilifogyasztó, aki Tokajból érkezett. Annyira belelkesedett, hogy a verseny után kért még egy kis „Kegyes halál” névre hallgató chilis szószt. Ezt kizárólag a világ jelenlegi és eggyel korábbi legcsípősebb chilijéből készítik.
Mi az az SHU?
1912 óta a paprikafélék csípősségét SHU-ban mérik. Akkor dolgozta ki ugyanis eljárását a csípősséget okozó anyag, a kapszaicin mérésére Wilbur Scoville amerikai kémikus. A Scoville-féle csípősségi egység (angolul Scoville heat unit, azaz SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Összehasonlításul a versenyben szerepeltetett chilikkel: a gyengébb csípős magyar paprikában 500–1000, az erősen csípősekben 1500–2500, a jalapeño parikában 2500–8000 SHU van. A rendőrségi paprikaspray-ben 2,5 millió…
Ezt a négy chilit kellett megenni
1. Habanero (SHU 100 000–350 000)
2, Naga Jolokia – Szellemchili
(SHU 1 000 304)
3, Trinidad Scorpion Moruga
(SHU 1 200 000)
4, Carolina Reaper (2 200 000)
Kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatja!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.