Aktuális

István nem kért orvosi ellátást, mégis 193 ezret követel a kanadai kórház

V. Zs. 

2017. augusztus 8. kedd 11:30

Nem kért orvosi ellátást, most mégis megkapta a számlát a kanadaiaktól Vágó István. Egy egészségügyi jogász szerint nem kell fizetnie.

Bosszantó kalandba keveredett egy magyar férfi Kanadában múlt hét szerdán. A 93 éves Vágó István a rokonait látogatta meg Torontóban, de az örömteli viszontlátásba némi keserűség is vegyült.

A család ugyanis épp egy üzletben vásárolgatott, amikor István hirtelen rosszul lett. A gyomrát fájlalta, majd összeroskadt. – Valójában nem volt komoly a probléma, szimplán csak ki kellett kísérnünk a mosdóba, hogy kicsit felfrissítse magát – nyilatkozta a férfi menye, Milla a helyi tévének.

A helyszínen azonban szintén ott volt egy hétköznapokban nővérként dolgozó nő, aki a látottak miatt azonnal értesítette a mentőket. A családtagok hiába magyarázták, Istvánnak csak némi pihenésre van szüksége, a nővér hajthatatlannak mutatkozott. És épp ez okozott további kellemetlenségeket.

Ahogy az idős férfi visszatért a mosdóból, a mentősök már vártak rá. Kérés nélkül hordágyra fektették és vizsgálni kezdték. Többek között a vérnyomását is megmérték, amely azonban normális értékeket mutatott. Ráadásul Istvánt mindezek ellenére is beszállították a kórházba. Holott ő ezt sem akarta. A végeredmény ráadásul az lett, hogy a családra még ezért rásóztak egy 920 dolláros, közel 193 ezer forintos számlát is.

– Ha valaki úgy érzi, nincs szüksége ellátásra, akkor ehhez joga van – ezt már egy egészségügyi jogász, Bernard Dickens nyilatkozta a tévének. Éppen emiatt a mentősök és kórházi dolgozók megsértették a magyar férfi jogait. Hozzátette, vannak olyan kivételek, amikor a beavatkozás szükséges, hiszen életveszélyes helyzet áll fenn. A mostani azonban nem ilyen volt. Így szerinte István nem is köteles kifizetni a számlát, amelyet a magyar egészségbiztosítása sajnos nem is fedezne.

A kórház ennek kapcsán ki­adott egy közleményt, amelyben az áll, a mentősök csak a dolgukat végezték. – Ha egy beteg visszautasítja a kórházba szállítást, azt határozottan kell megtennie. A szakemberek ebből fogják érteni, az illető tudatában van annak, mire mond nemet – írták.

A mostani esetben az lehetett a gond, hogy István nem beszél túl jól angolul, így a mentősök nem voltak biztosak a visszautasításban.

A férfi egyébként azóta is jól van, bár érzelmileg kissé megviselték a történtek. Illetve attól fél, a mentőben vagy a kórházban esetleg elkapott valami betegséget.

Nincs felső korhatár

Megkérdeztük a Wizz Airt, vajon egy 93 éves ember utaz­hat-e egyáltalán repülővel. Náluk az utazásnak nincs felső korhatára, bár esetenként orvosi nyilatkozatot kérhet a cég az érintett utastól. – Ha az utas nem képes segítség nélkül felállni, ülőhelyét elhagyni és eljutni valamelyik vészkijáratig, a biztonsági övet kikapcsolni, a mentőmellényt elővenni és felvenni, illetve az oxigénmaszkot felvenni, akkor csak egy 16. életévét betöltött személy kíséretében utazhat, aki vészhelyzet esetén fizikailag képes segítséget nyújtani az utasnak – írták.

További cikkek

Kellemetlen

Öt évig titkolta, hogy pornós, rettentő kínos, ahogy lebukott a családja előtt

Baleset

Két mentőhelikoptert riasztottak a helyszínre: Szörnyű tragédia történt Bács-Kiskun megyében

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: halálos fenyegetéseket is kaptak a dán játékosok

borsonline.hu

Elfajult a fétisszex, kis híján lefejezte áldozatát az egyetemi professzor

she.life.hu

Ne mondd, hogy szeretsz! - Ha nem tudod bizonyítani

magyarnemzet.hu

Uniós biztos: a választásokig nem lehet szankcionálni Magyarországot

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

Kísértetiesen villogó tárgyat észleltek az űrben

nemzetisport.hu

Videó: a svéd kézisek odébb tették a rossz helyen parkoló autót Budapesten

origo.hu

Átfogó tervet jelentett be a világ egyik legfontosabb növényénél a Nestlé

ripost.hu

Sokkoló látványt nyújt a hármasikreket váró nő hasa, rossz irányba nőttek a babák - Videó

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

origo.hu

Az ember szemén látszik a halál időpontja