Aktuális

Barcelonai merénylet: a hivatalos szervek szerint 13 halálos áldozat volt

Bors

2017. augusztus 17. csütörtök 19:32

A tömegbe hajtott egy kisteherautó Barcelona leglátogatottabb sétálóutcájában, a Ramblan a tömegbe. Többen megsérültek – jelentették spanyol lapok. A rendőrség arra kéri a környéken levőket, hogy ne lépjenek az utcára a Placa Catalunya (az utca végén álló tér, ahol számos tömegközlekedési eszköz van jelen) környékén.

Helyi beszámolók szerint mindenki megpróbált a környező kávézók, éttermek, boltokba húzódni, a tettes ugyanis gyalog menekülhetett el.

A közeli metró és vonatállomásokat is lezárják.

„Hatalmas zaj volt, és mindenki elkezdett menedékbe futni. Rengeteg ember volt ott, rengeteg család, ez az egyik leglátogatottabb része Barcelonának.. Azt hiszem több embert is elütöttek. Szörnyű volt, pánikhangulat alakult ki. Borzalmas” – mondta egy szemtanú a BBC-nek.

Update: Szemtanúk arról számoltak be, hogy két fegyveres (feltehetően a furgonnal gázoló két tettes) elbarikádozta magát egy közeli bárban, a Luna Istanbulban, és túszokat is ejtettek. Mindeközben a rendőrség megerősítette: egy halálos áldozata is van a merényletnek - emellett hét embert szállítottak súlyos sérülésekkel kórházba. A sérület száma összesen 17.

Update 2: Friss jelentések továbbra is egy halálos áldozatról számolnak be, azonban jóval több sérültről, mint azt eddig írta a nemzetközi sajtó: jelenleg 10 súlyos sérültről beszélnek, és összesen 32 a sérültek száma.

Meg kell azonban említeni, hogy egyes beszámolók szerint jelentősen több áldozatról van szó - többek közt a Reuters is megemlíti, hogy meg nem erősített források szerint 13 a halálos áldozatok száma.

Update3: 13 halottról és 100 sebesültről tudnak a hatóságok. Az Iszlám Állam vállalta a merényletet. Éjjel egy Barcelonához közeli városban is merénylet volt, de a támadókat lelőtték és ezzel megakadályozták az újabb támadást.

Több mint egy tucat életet követelt a gázolásos merénylet

Aggasztó információkat tett közzé több nemzetközi hírportál, többek közt a BBC is: ezek szerint az eddig meg nem erősített információk igaznak bizonyultak - ugyanis a hatóságok szerint is 13 halálos áldozata volt a Barcelonában történteknek. Ezt a belügyminiszter is megerősítette közleményében. Az esetet terrortámadásként kezelik.

Egy embert letartóztattak - valamint a helyi rendőrség a Twitteren oszlatta el azokat a híreszteléseket, miszerint fegyveresek egy bárban barikádozták volna el magukat. 

Ő bérelte a furgont

A hatóságok közzétették annak a férfinak az arcképét, aki a furgont bérelte, amivel a tömegbe hajtottak. A neve Driss Oukabir, marokkói születésű és a húszas éveiben jár.

Korábbi információk arról szóltak, hogy a rendőrök egy embert letartóztattak a merénylettel kapcsolatban - azt azonban nem lehetett tudni, hogy ő vezette-e a furgont vagy sem. Friss spanyol hírek szerint egy embert lelőtt a rendőrség egy tűzharcban. 

Az továbbra is kérdéses, hogy Oukabir a letartóztatott vagy a lelőtt gyanúsított - vagy esetleg ő továbbra is szabadlábon van. Ugyancsak tisztázatlan, mekkora szerepe volt a támadásban a furgon bérlésén kívül - azaz pl. ő vezette-e a furgont vagy sem...

Cikkünk frissül.

További cikkek

Dráma

Harmadszor landolt kamion a család kertjében a Bács-Kiskun megyei Bodogláron

Gyász

Orbán Viktor megható szavakkal búcsúzik Csollány Szilvesztertől

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Szakcsi Lakatos Béla: Nemsokára meghalok, nem lehet az, hogy én jobban húzok a Fideszhez?

mindmegette.hu

Így lesz vajpuha a tepsis-mustáros tarja, vele sült krumplival maga az álom!

origo.hu

B.szd ki, kretén, lóf.sz, s.ggem - így gyalázkodnak baloldali politikusok - videók

hirtv.hu

A Telex már december 7-én bekészítette a meghalt Csollány Szilveszter cikkét

kisalfold.hu

Búcsú a bajnoktól - videón Csollány Szilveszter olimpiai aranyat érő gyűrű gyakorlata

origo.hu

Kovalenko-medállal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársa munkáját

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „A horvát politikusok tanulhatnának a magyar sportberuházásokból”

origo.hu

30 milliárd forintra pályázhatnak a kistelepülések vállalkozásai a Magyar Falu Programban

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a francia válogatott a 2. félidőben átgázolt Montenegrón

origo.hu

Orbán Viktor: Soha többé baloldal - fotó