Aktuális

Sokkoló felvételek: porig égett egy londoni toronyház

Bors

Létrehozva: 2017.06.14.

A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 27 emeletes, 120 lakásos toronyházhoz szerda hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben már sikerült megfékezni. A füstoszlop azonban London egész területéről látható. 

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészben a metróvonalakat  és az A40-es gyorsforgalmi utat is lezárták a hatóságok.

Szerda reggelig a rendőrség nem közölt pontos adatokat a sérültek számáról, sem arról, hogy a tűzvésznek vannak-e halálos áldozatai, de az első, nem hivatalos értesülések szerint legalább harmincan megsérültek. 

Update: A londoni tűzoltóság közleménye szerint a tűznek voltak halálos áldozatai, pontos adatokat azonban eddig nem árultak el.

"Mind meghalhattunk volna"

A lángok egyik pillanatról a másikra terjedtek el az épületben - akárcsak egy tűzvész. Erről számolt be az egyik ottlakó, Michael Paramasivan a CNN-nek.

Paramasivan épp ébren volt, tévézett: ennek köszönheti, hogy még életben van: "Egyszer csak azt hallottam, hogy tűz van, és ordibálták, hogy egyre nagyobb lesz. Megragadtam a kislányomat, és rohantunk le a lépcsőn. Mire kiértünk, az épület fele már lángolt. Ha aludtunk volna, mind halottak lennénk."

"Azt tanácsolták, maradjunk a lakásban. Ha ottmaradunk, mind meghalhattunk volna" - tette hozzá.

A CNN információi szerint egyébként az épületben rengeteg muszlim élt, akik a ramadán miatt korán felébredtek - ennek köszönhető, hogy időben ki tudtak menekülni. 

* * *

A londoni toronyház-tűzzel kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva olvashatja.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek