Aktuális

Hogyan mondjuk el a gyereknek, hogy elválunk?

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.06.09.

Kényes pillanat, amikor a gyerekünk­­nek el kell mondanunk, hogy már nem szeretjük annyira egymást, hogy együtt éljünk, ezért elválunk. Ehhez a kellemetlen szituációhoz igyekszünk hasznos tanácsokat adni.

Fontos az időzítés

Az Utah-i Egyetem kutatásai szerint a szülők válása kitörölhetetlen nyomot hagy a gyerekek lelkében Nem kétséges, hogy ez egy traumatikus esemény, amely megváltoztatja mindenki életét örökre, épp ezért nem mindegy, hogy hogyan közöljük a gyerek számára nyilvánvalóan rossz hírt. Viszont a csemeték általában megérzik, hogy valami nincs rendben, és valamennyire mégis megnyugszanak, ha végre meg tudják, mi van a háttérben. Soha ne improvizáljon, például ne egy vita hevében tudassa a gyerekkel a sorsfordító eseményt. Gondolja át alaposan, mikor lenne a legkedvezőbb alkalom, és próbáljon nyugodt maradni.

Közös megegyezéssel

Rendkívül fontos, hogy mind a férj, mind a feleség meg legyen győződve arról, hogy az életüket külön akarják folytatni. Mielőtt bármit is közölnének a családdal, inkább kérjék párterapeuta segítségét. A gyerekeknek szükségük van arra, hogy érezzék, ez a döntés elkerülhetetlen. Ha megoldható, ne hagyja szenvedni, rágódni. Ha úgy érzi, ez jót tesz, hagyjon még egy kis mozgás­te­ret, amíg megbarátkozik a gondolattal, és ne hírtelen költözzön, vagy költözzenek el. De lehet, hogy annyira feszült otthon a légkör, hogy mégis inkább ez a legjobb megoldás.

A legjobb mondat

Ne cifrázza! Csak egy egyszerű mondatot mondjon, amely az alapvető üzenet: ”Anya és apa már nem élnek együtt." Esetleg csak ezután folytassa: „Lehet, hogy már észrevetted, hogy az elmúlt hetekben gyakran voltunk feszültek, de téged nagyon szeretünk. Mindenképpen hangsúlyozza, hogy nem ő a hibás. semmiképpen se továbbítson homályos üzeneteket az önök kettejük konfliktusáról.

Ne szépítse!

Viszont ne legyen túl óvatos, és ne szépítse a valóságot. Ne mondjon olyanokat, hogy ” Semmi sem fog változni” vagy olyan hamis kijelentéseket, hogy  „talán egy nap újra egy család leszünk„. Ne hagyja bizonytalanságban  a gyereket. Fontos viszont  kiemelni, hogy nehéz lesz megszokni az új élet, de mindenképpen nyomatékosítsa, hogy  mindent meg fog tenni, hogy, a lehető legjobb legyen minden.

Sok jóra ne számítson!

A leggyakoribb válasz először a harag. Kezdetben az utódok szóba sem állnak a szüleikkel a döbbenettől. Ha szótlan marad, se erőltesse, azért mert ez önt zavarba hozza. Inkább mondja azt neki: „Megértem, hogy nem tudod, hogy mit mondj, hisz ez egy teljesen új helyzet. Más esetekben beindul a kérdés cunami: Hol fogok aludni? Vihetem a játékaimat? És még sok minden más. Mindenre pontosan válaszoljon. De ha valamiben bizonytalan még, inkább zárja le a beszélgetést. Fontos, hogy ne féljen a reakcióktól, mert ez még ártalmasabb lenne a számukra.

Döntés

Dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta YouTube csatornáján számos hasznos videót találunk, ami a szülők válásával kapcsolatos kérdéseket is érinti. Ajánlása szerint a következő mondatokat érdemes használni például ha kicsi gyerekről van szó: „Azért válunk el, mert anya meg apa már nem puszizkodnak!” „Anyád az anyád marad, apád, az apád marad! Nem kell közöttünk választanod!”, „Mindig együtt közösen fogunk dönteni a neveléseddel kapcsolatos kérdésekben!”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek