Aktuális

Hitchcock-i jelenetek - támadnak a madarak!

Bors

2017. június 2. péntek 17:30

Beköltöznek az erkélyre, nem félnek az ott lakóktól. A parkoló autók kilincseit, ablaktörlőit csipkedik, a parkokban a kutyasétáltatókat megtámadják. Agresszívak és szó szerint tojnak a fejünkre. De vajon mitől változott meg ennyire a viselkedésük?

Nem, nem az 1963-as Hitchcock rendezte Madarak című filmről beszélünk, hanem Budapest, 2017 késő tavaszáról, vagyis az elmúlt hetekről…

Lapunk munkatársa Gödöllőn, egy magánkertben hagyta hétfőn délelőtt az autóját letekert ablakokkal. Amikor két óra múlva vissza ment a kocsihoz döbbenten látta, hogy egy ismeretlen fajtájú madár beszállt az utastérbe, a műszerfalra piszkított, és rengeteg csőr-nyomot hagyott belülről a szélvédőn is.

Egy olvasónk kutyát sétáltatott a főváros egyik parkjában a minap, amikor váratlanul egy szarka támadta meg, a fejét csapkodta a szárnyaival.

– Nagyon ijesztő volt – meséli az olvasónk – a semmiből támadt rám, az utolsó amire emlékszem, hogy kitárt szárnyakkal és nyitott csőrrel teljes erőből repül felé, és a fejemnek ütközik. Ezután elrepült, de csak egy kört ment, megint jött vissza és újra támadt.

Korábban a Délmagyar beszámolt róla, hogy madarak támadják meg a kisállatos gazdikat az újszegedi ligetben. Görénnyel is kikezdett egy csóka, de kutyásokat, sőt egy futót is bántottak már.

A szakemberek szerint a madarak furcsa viselkedésének a költési időszak lehet a magyarázata. Ilyenkor védik a fészküket, és minden tükröződő felületre, illetve mozgó emberre-állatra rátámadnak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakvéleménye szerint a parkoló autókat úgy lehet a legjobban megvédeni a madártámadástól, ha behajtjuk a visszapillantó tükröket, de az is hatékony, ha letakarjuk a kocsi tetejét és motorházát.

Tiszta Hitchcock!

További cikkek

NASA

Döbbenetes felfedezést tett a NASA: Ez derült ki a Halálcsillag mélyéről

TRAGÉIDA

„Soha nem felejtem el a gázolaj szagát”- Kilencen haltak meg az M7-esen történt buszbalesetben

Ez is érdekelhet

vg.hu

Már tesztelik a Pfizer omikron elleni oltását, de csak az 55 év alattiaknak ajánlják

origo.hu

Újabb botrány a szobakerékpáros cég háza táján

vg.hu

Kétségek között tartja a világot az omikron

boon.hu

Bezárja a baloldali városvezetés az Ellipsumot

nemzetisport.hu

Afrika-kupa: Stopiráék kettős emberhátrányban búcsúztak

origo.hu

Soha nem tettek még annyi pénzt az űriparba, mint tavaly

origo.hu

Így búcsúztak gyermekei Csollány Szilvesztertől

mandiner.hu

Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

nemzetisport.hu

NB I: az MTK nem járult hozzá a Kövesd halasztási kérelméhez

origo.hu

Meg akart lógni az igazoltatás elől egy somogyi autós, az abroncsaitól a rendőrök is elképedtek