Aktuális

Hakniért kapott fegyelmit Latabár Kálmán

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.06.11.

<p>Érdekes ritkaságokat lehetett megvásárolni a Darabanth Aukciósház április végi árverésén. Ezek között szerepelt az a dokumentum is, amely ezúttal nem értékével, hanem tartalmával hívta fel magára a Bors figyelmét.</p>

Forrás: Fortepan

A kétoldalas irat 1948-ban készült, s a híres komikus, az Egy szoknya, egy nadrág főszereplője, Latabár Kálmán ellen indított fegyelmi eljárásról szól. Latabár több színésszel és ze­nésszel járta az országot a második világháború utáni években. Makóra vele tartott több kollégája, Szenes László, Surányi Lili, Szondy Biri is, akiket a fenti dokumentumban szintén elmarasztal a Magyar Színészek Szabad Szakszervezetének Ügyészsége.

Az indok egyébként az, hogy a kis csapat fittyet hányt a szakszervezet és a Vidéki Színigazgatók Szövetsége között fennálló megállapodásra. Ebben ugyanis az állt, hogy aki egy adott városban nem volt tagja az ottani színtársulatnak, csakis a színházigazgató engedélyével léphetett fel. Ezt a rendelkezést amúgy amiatt hozták, mert akkoriban a vidéki színházak nehézségekkel küzdöttek, a Budapestről érkező színészek pedig elszippantották a pénzes közönséget a haknikkal. Hogy végül a turnézó társulat milyen büntetést kapott, arról nincs hír. 

A testvérét is büntették

Latabár Kálmán öccsét, Árpádot egy alkalommal szintén egy vidéki hakni miatt marasztalták el és tiltották el egy hónapra a hasonló fellépésektől. A színész ugyanis 1956-ban disznóhúshoz szeretett volna jutni, s a kollégáival egy fellépés alkalmával kétszáz kilónyi vágott sertést kért ellenszolgáltatásért. A Minisztertanács azonban tudomást szerzett az esetről, és megbüntették a haknizókat.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek