Fantázia-kenyérnévvel trükközhetnek a pékek

Fantázia-kenyérnévvel trükközhetnek a pékek

kenyér
PUBLIKÁLÁS: 2017. június 21. 10:00
Balajti Péter, Zsigmond Viktória

Holnaptól új ér­telmet nyer a rozs-, a rozsos, a graham, a tönköly- és a teljes kiőrlésű kenyér, miután az eddiginél jóval magasabb liszt-összetétellel készítik. A Magyar Pékszövetség szerint mindez várhatóan nem hoz áremelkedést. Sőt.

Mi mire jó?

A rozsliszt a búzalisztnél kevesebb zsírt és szénhidrátot, ugyanakkor több ásványi anyagot tartalmaz és jótékonyan hat a bélműködésre. A teljes kiőrlésű kenyér magas rosttartalma révén laktatóbb, mint a hagyományos, tápanyagban pedig jóval gazdagabb annál. A tönkölyliszt más búzafajtáknál magasabb fehérjetartalommal bír, továbbá B- és E-vitaminban gazdag.

Beszédes számok

A pékek hat hónap türelmi időt kaptak, hogy alkalmazkodhassanak a 2016. december 22-én életbe lépett új Magyar Élel­miszerkönyv előírásaihoz. Így 2017. június 22-től a rozskenyerek rozsliszttartalma a ko­rábbi 40-hez képest legalább 60, míg a rozsos kenyereké 15,1 százalékról közel a duplájára, 30 százalékra nő. A tönköly-, a graham- és a teljes kiőrlésű kenyerek terén eddig akár 5 százalék, a nevükben is szereplő speciális liszt felhasználása szintén elégséges volt a megnevezés alkalmazásához, holnaptól viszont legalább 60, a grahamliszttel készült termék  esetében 90 százalékban kell abból tartalmazniuk.

Izgalmas ízek

Ludwig Klára pékmester szerint a legizgalmasabb változások a teljes kiőrlésű kenye­reknél érezhetők majd. – A teljes kiőrlésű liszt arányának növelésével ezek a kenyerek sűrűbb szerkezetűek, tömörebbek lesznek. Ezentúl intenzívebbé, teltebbé válik a teljes kiőrlésű kenyerek ízvilága, mely számos feltéttel remekül kombinálható – fogalmaz a szakember. Mindezt befolyásolhatja a kenyerek sótartalom-szabályozása is, mely idén 1,5 és 2,8 százalék között lehet, jövőre pedig 1,3 és 2,35 százalék közé mérséklődik.

Eltűnik a házi kenyér

Csütörtöktől megszűnik a házi kenyér, feltehetően azért, mert a neve nem utal az összetételére, így az pékségenként jelentősen eltérhetett. Marad a fehér és a barna kenyér, valamint a kézműves kenyér is. Utóbbi meghatározás csak abban az esetben használható, amennyiben a termék főleg kézi technológiával, adalék- és tartósítószermentesen, kovásszal ké­szül.

Új versenyzők jönnek

A holnaptól éles szabályozás azért hagyott egy kiskaput a pékeknek: engedélyezi, hogy az új Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő termékek is jelen lehessenek a piacon, így várhatóan különböző fantázianevű kenyerek jelennek majd meg a polcokon. Érdemes azonban a vonzó elnevezésen és árcímkén túl az összetevőkre és azok arányára is odafigyelni.

Maradnak az árak

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke úgy nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának, hogy a felhasznált alapanyagok megváltozott aránya miatt várhatóan nem emelkednek az árak. Rá­adásul még kevesebbet is fizethetünk a kenyérért, ha a kormányzat elfogadja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ütemezett áfacsökkentésről szóló javaslatát.

Mit szól a változáshoz?

Csali Sári: – Örülök a változásnak és a fix árnak. Szeretem a rozskenyeret, kíváncsi vagyok, finomabb lesz-e.

Katona Szilvia: – Nem gondolom, hogy a változásoktól jobb lesz a minőség vagy bármi más lesz. Az viszont érdekel, hogy az ár valóban változatlan marad-e.

Koscsó Viktor: – Örülök a minőségjavulásnak, ám nem biztos, hogy a rozsliszttartalom növelésétől egészségesebb lesz a kenyér, mivel így sem tudjuk pontosan, mi van benne.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.