Aktuális

Diákmunka: vigyázat, szerződés nélkül át is verhetik!

Anry Soós Éva

2017. június 7. szerda 13:00

<p>Több ezer diák vállal munkát a nyári hónapokban egy kis zsebpénzért. De fő veszély a tájékozatlanság: sokan nincsenek tisztában, hogy mire kell odafigyelni, ha munkát akarnak vállalni.</p>

Forrás: Thinkstock

Ne vállalja el feketén

Ha a diákok iskolaszövetkezet segítsége nélkül keresnek munkát, akkor előfordulhat, hogy a munkáltatók nem kötnek velük szerződést és végül nem fizetik ki a nekik járó bért. Megfelelő információk hiányában könnyen bedőlhetnek a jól hangzó, de irreális fizetési ígéreteknek, vagy belemehetnek a feketén történő foglalkoztatásba, ami törvénytelen.

Jó lehetőség

A diákmunka felpörgése miatt is egyre fontosabb, hogy a diákok tudatosan készüljenek a munkavállalásra; egyre több cég keres motivált, nyelveket tudó diákokat komolyabb, jól fizető munkakörök betöltésére, és az sem kizárt, hogy az egyetem befejezése után rögtön állást ajánljanak a jól teljesítő diákoknak. Emiatt sokan már leendő szakmájuknak megfelelően keresnek munkalehetőséget. 

Nem jár szabadság

Bár az időbeosztás rugalmas, és több munkakört is ki lehet próbálni, így több területen tapasztalatot szerezni, vannak hátrányai is a diákmunkának. Nem jár fizetett és betegszabadság, ahogy táppénz sem. Előnye viszont, hogy a bruttó bérből csak 15% személyi jövedelemadót vonnak le. 

Van más választás is

Akadnak, akik tanulás mellett azt választják, hogy főállású munkavállalói szerződést kötnek. Általában ez egy adott munkakört jelent, későbbi előrelépési lehetőséggel. Az, hogy az időbeosztás mennyire rugalmas, a munkáltatótól függ. Jár a fizetett szabadság, a betegszabadság és a táppénz. A bruttó bérből viszont a 15% szja-n kívül levonják a 10% nyugdíjjárulékot, az Egészségügyi Biztosítási járulékot (4+3%) és a munkaerőpiaci járulékot, ami 1,5%. 

Széles a kínálat

Nem kell feltétlenül szórólapozásra vagy árufeltöltésre gondolni, sofőri, marketinges vagy az applikációfejlesztő ugyanúgy megtalálható a kínálatban, mint az olyan klasszikus nyári meló, mint a fagyiárusítás – mondja Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője.

– Hogy a diákok ne válhassanak a munkaerőpiac áldozataivá, létrehoztunk egy online jogi kisokost, amely segít a fiataloknak az alapvető munkajogi kérdésekben. 

További cikkek

Évértékelő

Évértékelővel indíthatja el a kormánypárti kampányt Orbán Viktor

Időjárás

Most közölték a meteorológusok: rettenetes, ami mindjárt átvonul az országon

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

HVG-s főszerkesztő a Die Pressenek: Orbán elszámolta magát szövetségesei tekintetében

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben

vg.hu

Perre készül az Omega gitárosa

boon.hu

Magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: értékelés – szomorú, hogy kiestünk, de megérdemeltük

life.hu

Tragédia: egy magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

origo.hu

Nagyon ritka, százmilliókat érő autókincset találtak egy elhagyatott pajtában