Aktuális

Magyar szemtanú Manchesterben: Ellenőrzés nélkül engedték be az embereket a koncertre

Bors

Létrehozva: 2017.05.24.

Zsolt látta, hogy a biztonsági őrök nem motozták meg, és fémdetektorral sem ellenőrizték a közönséget. Így vihette be a terrorista a pokolgépet, ami huszonkét embert megölt és hatvanat megsebesített.

Szögekkel és csavarokkal megrakott pokolgéppel robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő hétfőn késő este az észak-angliai Manchesterben, ahol a Manchester Arenában éppen a tinik egyik kedvenc popénekese, Ariana Grande adott koncertet. Éppen az utolsó szám szólt, amikor a nézők – többségükben 18 év körüli fiatal lányok – egy része már elkezdett kijönni a bejáraton, ahol szüleik és kísérőik várták őket. A merénylő ekkor hozta működésbe a bombát.

Eddig 22 halottról és 60 sebesültről tudni. Az áldozatok között van egy nyolcéves kislány, Saffie Rose, aki anyjával és testvérével volt a koncerten. A helyszínen sokkoló videók készültek. A robbanást hallva a fiatalok sikoltozva, egymáson átesve próbáltak menekülni a csarnokból. A bejáratnál mindenütt véres, megcsonkított testek hevertek, a sérülések nagy részét a golyózáporként szétrobbanó szögek és repeszek okozták.

Nem volt motozás

Manchesterben több száz magyar dolgozik és tanul, a koncertre pedig Magyarországon is lehetett jegyeket venni az interneten. Késő délutánig még a külügyminisztérium sem tudta biztosan, hogy volt-e magyar áldozata a támadásnak. A Bors elérte az egyik szemtanút, Zsoltot, akinek munkahelye közvetlenül az Arenával szemben van.

– Este 9-ig dolgoztam, és amikor eljöttem, láttam, hogy hatalmas tömeg van a bejárat előtt. Észrevettem, hogy a biztonsági őrök  felületesen vizsgálták az embereket. Akár én is ott lehettem volna, mert a munkahelyemnek szerződése van az Arénával, és gyakran kapunk ingyen vagy olcsóbban koncertjegyet – mondta Zsolt.

Az őrök még csak meg sem motozták a koncertre érkezőket, és fémdetektort sem használtak, nem volt ruhatár, így a bombát tartalmazó táskával könnyen el lehetett vegyülni a tömegben.

Már tudják, ki ölt

A brit kormányfő, Theresa May tegnap annyit árult el, a hatóságok ismerik az elkövetőt, később a sajtó fel is fedte a kilétét. Az öngyilkos merénylő minden valószínűség szerint a huszonhárom éves brit állampolgár, Salam Abedi volt. Egy szomszédja, Lina Ahmed szerint nemcsak a fiatalember, hanem az egész családja furcsán viselkedett. Manchester déli külvárosában élnek, az Elsmore Road egyik vöröstéglás lakásában. Líbiá­ból származnak, de Abedi már a szigetországban született. A szomszéd szerint néhány hónapja iszlám imádságokat énekelt az utcán, és világgá kürtölte: egy isten van, Mohamed. A férfit potenciális terroristaként tartották számon.

Ariana Grande gyászol

A 23 éves amerikai énekesnő rendkívül népszerű Amerikában és Nyugat-Európában, turnéja érinti Londont, Antwerpent, Rómát és Rio de Janeirót is. A popsztár csak rövid üzenetben reagált a történtekre:

– Összetörtem. Szívem mélyéből sajnálom. Nem találok szavakat.

Átléptek egy határt

A manchesteri támadás kifejezetten gyerekek, tinédzser lányok ellen irányult, hiszen a támadó tisztában lehetett vele, hogy az énekes rajongói főleg fiatal lányok. Ezzel a terroristák átléptek egy újabb határt – mondta lapunknak Tarjányi Péter. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezzel azt üzente az Iszlám Állam: most már a gyerekeitek is célpontok, nincs különbség katonák és gyerekek között. Ráadásul az éppen zajló brit választási kampány felfüggesztését is el tudták érni, azt üzenve a briteknek, hogy a demokráciájuk is gyenge.

Vérben úszott a metró

Nagy-Britannia eddigi legnagyobb véráldozattal járó terrortámadását 2005-ben követte el az Al-Kaida. Akkor egy buszon és három metrószerelvényen robbantottak, és 56-an haltak meg. Legutóbb öten haltak meg Londonban, amikor egy merénylő a tömegbe hajtott.

Guardiola megúszta

Pep Guardiola felesége és két lánya is a Manchester Arenában volt a terrortámadás idején – közölték brit lapok. Nem tudom elhinni, ami történt, teljesen le vagyok sújtva – fogalmazott a Manchester City edzôje.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181490_auto_resized.jpg
origo.hu

Helyesírási kvíz: csak nagyon kevesek tudják hibátlanul kitölteni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27720_resized.jpg?avcount=1714750220
origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179969_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: Petra máig odáig van Andris nászajándékáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184200_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181114_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185190_auto_resized.jpg
vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27719_resized.jpg?avcount=1714750220
origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178554_auto_resized.jpg
astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183507_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új trónörökös a láthatáron? Bizonyítékokkal jelentkezett Károly király és Kamilla eltitkolt fia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17184870_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714750220
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fpE6tqwm5_BLyIjFCQPQaBWAZKAaKaX12Fz5KE7fU-g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlmZWYzYzIxMzJjZDQ3YTVhZjY4NDQ2ZmE1ZTUxOTkw.jpg
Közélet

Immár egyértelmű: Magyar Péter a baloldal mellé állt

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hp3VevFrO9ZdY85oJOR0nkqNC7GeO5y21mmaVprE2IM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNmE4NWFiMDdiMTRiOTg4ODMwM2E1ZTY3NzRlYzUz.jpg
Búcsú

Hosszú életben bízott az elhunyt lottómilliomos, Andraschek László: ez volt az utolsó kívánsága