Aktuális

NASA: Van élet a Földön kívül!

Bors

Létrehozva: 2017.04.18.

Az űrkutatás egyik legizgalmasabb kérdése, hogy van-e élet a Földön kívül. Bár sokan a fejüket tennék az űrlények létezésére, dr. Kartik Sheth, a NASA asztrofizikai kutatója a Simonyi Károly Szakkollégium konferenciáján tiszta vizet öntött a pohárba.

A földihez hasonló élet nem alakul ki csak úgy a semmiben, számos feltételnek kell teljesülnie. Az élet alapja a víz, s bár más bolygón, s Holdon felfedezték a jeleit, ez önmagában nem jelenti azt, hogy ott élet is van. Ugyanis a víznek folyékonynak kell lennie. Második feltétel, hogy kell lennie egy Naphoz hasonló csillagnak, amitől a bolygó élhető távolságban helyezkedik el. Ha egy bolygón túl nagy a forróság, a víz elpárolog, ha túl hideg van, megfagy. A jég és a pára alkalmatlan közeg az élet szárba szök­kenéséhez. És persze az élőlényeknek – nézzenek ki bárhogy – állniuk is kell valamin, azaz az élethez elengedhetetlen, hogy kőzetbolygóról legyen szó.

Létezik-e a mi naprendszerünkhöz hasonló? A válasz igen, miután a NASA teleszkópja felfedezett egy tőlünk 39 fényévre található bolygórendszert. A TRAPPIST–1 nevű rendszerben egy, a Naphoz hasonló csillag körül kering hét bolygó, ráadásul három az élhető zónában található. A NASA szerint már nem az a kérdés, van-e élet a Földön kívül, hanem hogy mikor bukkanunk rá.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek