Aktuális

3,5 milliós tandíjat fizet Áder lánya Londonban

Bors

Létrehozva: 2017.04.10.

<p>Magas tandíjat fizet londoni tanulmányai­ért Áder János elnök lánya. Az iskola hasonló rendszerben működik, mint a Pesten kipécézett Közép-európai Egyetem. </p>

Áder János 24 éves lánya, Orsolya már korán belekóstolt a nemzetközi diákéletbe: édesapja 2009 és 2012 között a Fidesz európai parlamenti képviselője volt Brüsszelben, így a középiskolát itt végezte el. Orsolya azonban nem tért haza, hanem az Egyesült Államokban alapított Richmond Egyetem Nagy-Britanniába kihelyezett képzését választotta. Az államfő lánya 2013-ban kezdte el az alapképzést (BA-képzés), divat, marketing, művészet és média területen. A képzés idén ér véget.

Azonban a londoni egyetem nem olcsó. Az intézmény honlapja szerint európai uniós állampolgárok számára az alapképzést jelenleg évi 9250 fontért, azaz mintegy 3 millió 357 ezer forintért lehet elkezdeni. Ha diplomázás után Orsolya ugyanitt folytatná tanulmányait, a mesterképzésért évi 7000 fontot, azaz mintegy 2,5 millió forintot kellene fizetnie.

Gyurcsány fia is milliókért tanul

Más politikusok is szívesen járatják drága, külföldi egyetemekre gyerekeiket. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő például a Borsnak árulta el: fia, a 19 éves Tamás egy milánói közgazdasági egyetemen tanul, ahol az éves tandíj hárommillió, a kollégium pedig évi egymillió forintba kerül.

A Richmond Egyetem olyan rendszerben működik, mint az Orbán-kormány által törvénytelen működéssel vádolt Közép-európai Egyetem (CEU). Az iskola ugyanis az USA-ban is elfogadott diplomát ad ki. Kérdés, hogy Áder teljes mértékben állja-e lánya költségeit, vagy Orsolya ösztöndíjból, esetleg munkája után kapott bérből hozzájárul ehhez. Megkérdeztük az elnöki hivatalt, hogy Áder kizárólag saját, havi mintegy 1,5 millió forintos fizetéséből segíti-e lányát, illetve, hogy annyi tandíjat fizet-e, mint ami a honlapon szerepel. Eddig nem kaptunk választ.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek