Aktuális

Évente megtalálják Attila sírját

V. Zs. 

Létrehozva: 2017.03.13.

Attila halála és temetése ma is az egyik legnépszerűbb történelmi legenda. A legismertebb verzió szerint negyvenes évei elején, a nászéjszakáján érte a vég a 410 körül született hun nagykirályt: megfulladt az orrából folyó vértől. A 19. században Ipolyi Arnold is ír erről Magyar Mythologia című könyvében, és arról, hogy Attilát egy ideiglenesen elrekesztett folyó medrében, hármas – arany, ezüst és vas – koporsóban temették el 453-ban.

– Az biztos, hogy Ipolyi ezt a 6. századi történetírótól, Jordanesztől vette, aki Alarik vízi­-    gót király temetéséről jegyzett fel hasonlót. A mesés történet pedig a mai napig megmaradt, a magyar folklór része – mondta a Borsnak Tárnoki Judit, a szolnoki múzeum régészeti vezetője.

A szakember szerint megszámlálhatatlanul sok helyen vélték már felfedezni a sírt, ők is évente legalább egyszer kapnak erről bejelentést, mivel a Tisza az egyik feltételezett folyó, ahová Attila kerülhetett.

– Természetesen meg szoktuk hallgatni és vizsgálni ezeket a történeteket, ám helyén kezeljük őket. Egyszer például a kolléganőmet nagyon bizalmasan kereste meg egy idős úr, hogy ő bizony tudja, hol van a sírhely, hiszen még a hármas koporsó nyomai is látszanak ott, ahol azt végighúzták – mesélte a régész, aki hangsúlyozta: a sírt jó eséllyel sosem fogjuk már megtalálni, de a legenda fenntartása így is szép feladat.

A hunok történelmét egyébként elég nehéz feltérképezni, mivel nomád népként sokat vándoroltak, és sok más nemzettel keveredtek. Komolyabb hun leletek is csak elvétve bukkantak fel. Az egyik legjelentősebb ilyet 1926-ban, a Szeged melletti Nagyszéksóson találta egy szőlősgazda. A kincsek Móra Ferenc igazgató személyes felügyelete mellett kerültek a szegedi múzeumba. Tárnoki Judit szerint az biztos, hogy egy hun vezető kincseiről van szó, így akár Attiláé is lehetnek, azonban erre konkrét bizonyíték nincsen.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek