Kuka helyett tésztára dobjuk az ételmaradékot!

Kuka helyett tésztára dobjuk az ételmaradékot!

hűtőszekrény
PUBLIKÁLÁS: 2017. február 28. 12:30
Döbbenet: fejenként átlagosan 46 kiló élelmiszert hajítunk a szemétbe évente, ami 179 forintos kilós kenyér­árral és egy négyfős családdal számolva több mint harminc­ezer forint! Az alábbi praktikák segítenek spórolni.
Bors

Feltét

Felvágott-, sajt-, tejföl-, ke­tchup-, zöldség- és számos más élelmiszer-maradék menekülhet meg a szemetestől, ha tésztát főzünk és feltétként kombináljuk azokat. Hús- és zöldségmaradék megmentéséhez rizst is készíthetünk. A kissé száraz pékáru bundás kenyérként, a szárazabb pirítósként, felkockázva és megpirítva levesbetétként, ledarálva zsemlemorzsaként tehet jó szolgálatot. 

Bevásárlólista

Kiválasztott receptek alapján készítsünk bevásárlólistát, s mindenből csak annyit vegyünk, amennyi feltétlenül szükséges. Még akkor is, ha a nagyobb kiszerelés olcsóbb! Így összességében kevesebbet kell költenünk és hazacipelnünk. A frissen vásárolt zöldséget és gyümölcsöt azonnal mossuk és hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd tegyük a hűtőbe! Ott szem előtt lesz, mielőbbi fogyasztásra ösztönözve. 

Felajánlás

Túl sok konzervet, tésztát vagy más tartós élelmiszert vásároltunk, és kizárt, hogy a lejárati idő előtt mindet elfogyasszuk? Keressünk a környéken jótékonysági szervezeteket, amelyek szívesen átveszik az adományunkat, amellyel rászorulók lakhatnak jól.

Hűtőszekrény

A hűtő polcain mindig hátra helyezzük a későbbi lejáratú termékeket! Írjuk ki a hűtőajtóra, melyik benne található portéka mikor jár le. A kenyértől kezdve az almán át a vajig számos élelmiszer lefagyasztható, és így tovább tárolható.

Porciózás

Mindig annyi ételt szedjünk a tányérunkra, amennyit biztosan el tudunk fogyasztani! Inkább többször merjünk, minthogy a megmaradt élelmiszer a szemétben kössön ki. Étteremben a maradékot csomagoltassuk el, másnap jóleshet még!

Számoljunk a nyaralással! 

Gianni azt mondja, bevásárlás előtt nézzük meg, mi van a kamránkban, hűtőnkben! 

– Tudatosan vásároljunk! Csak azért, mert akciós egy élelmiszer, még nem biztos, hogy kell. Sok étel lejárhat, amíg nyaralunk, ezt is tartsuk szem előtt! Ne legyünk finnyásak: a kicsit sérült paradicsom például kiváló lecsóalap – tanácsolja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.