Aktuális

Trabanttal szökött meg Magyarországról József

P. Zs.

2017. január 8. vasárnap 12:00

1986-ban szökött el Magyarországról Czikmantory József a 601-es Trabantjával. Ma már autós kiállításokra jár vele, és büszkén mutogatja az amerikaiaknak a ritkaságnak számító szerelmét.

A szabadság elképzelhetetlennek tűnt József 1986-ban, mégis nekivágott a lehetetlennek, és családjával egy Trabantban szökött meg a „szocialista ha­zából”.

– Nagy levegőt vettem, és megindultam a határ felé az én egyetlen kis autómmal. Tudtam, hogy észre fogják venni a kocsimat, és így is lett. Még egy nagy levegőt vettem, és megállás nélkül áthajtottam Ausztriába, miközben folyamatosan lőttek ránk. Csak akkor lélegeztem fel, amikor már tudtam, hogy messze járunk Ma­gyarországtól – emlékezett vissza József. 

Amikor belépett Ausztriába, autóbiztosításra kötelezték volna, azonban e­rre nem volt pénze, így imádott autóját inkább egy szeméttelepen hagyta, és tovább­állt családjával. A család Ausztriából sikeresen eljutott az Egyesült Államokba, és el tudták kezdeni új életüket. Hősünknek viszont egyre jobban hiányzott az autója. Tíz éve a fia próbálta meg felvidítani édesapját egy új Trabanttal. Az interneten talált rá a pontosan ugyanolyan kinézetű 601-es Trabantra, csak egy hatalmas gond volt: valahogy Európából Amerikába kellett vinni az autót. Végül sikerült a szállítás, ami ugyan több százezer forintba került, de megérte. Óriási volt az öregúr öröme, ami azóta is tart.

– Úgy jár fel-alá az utcákon, mintha Ferrarit vezetne, és egyáltalán nem érdekli, hogy hatalmas füstfelhőket hagy maga után! Jó látni, hogy egy ilyen autó ekkora boldogságot tud szerezni valakinek – mesélte a fia, Ákos. És miért rajong ennyire ezért a modellért?  – Ha egy férfi nagy Chevy-fanatikus, akkor csak a Chevyt fogja szeretni. De ha a Gulágra született, ahonnan az egyetlen menekülési mód, hogy beül a Trabijába, amely elviszi egy szabad országba, akkor melyik lesz a kedvence? Nem hiszem, hogy a Chevy – summázott József.

További cikkek

Korhatáros

Rettentő kínos: Pornó ment a Zoom-konferencián, vörösödtek a politikusok

Ez is érdekelhet

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

888.hu

Az önimádat büszke heverőjén fekve a Kapitány lebeosztozta Orbán Viktort

life.hu

Kisbabát vár Nádai Anikó

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

boon.hu

Magyar zenész háza égett le hajnalban Budapesten

nemzetisport.hu

Olasz Kupa: a sírból jött vissza az Inter, ott van a nyolc között

vg.hu

Megbokrosodott hirtelen a forint, de nincs egyedül

ripost.hu

"Elég volt ebből..." - az asztalra csapott Lékai-Kiss Ramóna férje a kézisek miatt

vg.hu

Milliókat nyerhetnek a kisvállalkozások a ma nyíló pályázaton

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront