Aktuális

Szmogriadó: a szálló por halálosan veszélyes

Anry Soós Éva

2017. január 24. kedd 09:30

Ideje mindannyiunknak sokkal komolyabban venni, a szálló por következményei nagyon komoly egészségi károsodást okozhatnak: fulladást, nehézlégzést, asztmát, tüdőbetegségeket, sőt rákot is!

Forrás: MTI

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint hazánkban évente több mint 14 ezer ember veszti életét idő előtt a szennyezett levegő miatt, akik átlagosan közel 11 évvel élhetnének tovább, ha tiszta levegőn élnének. A halálozások száma azonban csak a jéghegy csúcsa. Ennél ugyanis akár ezerszer több a megbetegedések száma. A szennyezettség mértéke rég nem volt ilyen magas, s mivel javulás nem várható, érdemes néhány szabályt betartanunk! A szennyezett levegőre különösen érzékeny a gyermekek szervezete, akik egész életükre asztmássá válhatnak, illetve felnőttkorukban az átlagosnál jóval nagyobb eséllyel szenvedhetnek rákos megbetegedésben.

Nagyon egészségtelen, rengeteg mérgező anyag keletkezik ilyenkor, amely rákot, szívinfarktust, agyvérzést, a magzatok genetikai károsodását, impotenciát és más betegségeket okozhat.

Vannak egyéni védekezési lehetőségek, éljünk vele! Nem véletlen, hogy Kínában, Japánban hasonló esetben arcmaszkot viselnek az emberek. A nedves maszk még jobban szűr.

Aki szégyenli a maszkot, az legalább viseljen sálat, és ha a szabad levegőn van, akkor húzza fel a szája és az orra elé! Ne szellőztessünk, ne fussunk, kocogjunk ilyenkor Budapest belterületén! Mossunk gyakran arcot, és most ne mozduljunk ki, ha nem muszáj! 

Idős, keringési betegséggel élő személyek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőség szerint együnk vitamindús, magas antioxidáns tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket, de alaposan mossuk meg őket! Ne használjuk az autónkat! Ne tüzeljünk hulladékkal, vizes fával, lignittel! Végezhetünk erőteljesebb légzőgyakorlatokat, de szigorúan beltérben, jót tehet az orrmosó kanna használata és a szaunázás is!

Kikészíti a szívet is

A szálló por belégzése nemcsak a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, de egy kutatás megerősítette, hogy szoros a kapcsolat a szmog és a szívbetegségek kialakulása, illetve súlyosbodása között is. Megnövekedhet a szívinfarktus, a ritmuszavarok és szívelégtelenség előfordulásának aránya. És az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás!

További cikkek

Családi dráma

Megdöbbentő fordulat a gyermekével végző pornósztár ügyében

Halálos baleset

"Bűntudatom van" - először tért vissza Magyarországra Eva Rezesova a szabadulása óta

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Itt a szorzó az egyik legnagyobb fogadóoldalon Orbán Viktorék győzelmére

likebalaton.hu

Titkos helyek, érdekes történetek – tematikus séták télen is

origo.hu

Váratlanul meghalt a fiatal magyar énekesnő

magyarnemzet.hu

Hazánkat is elérte a víz alatti vulkán kitörésének lökéshulláma

bama.hu

Figyelik a tilos ellenére behajtókat - írja olvasónk

origo.hu

A hivatalos adatoknál kétszer több esőerdő égett le Indonéziában 2019-ben

vg.hu

Már nem sokkoljuk minimalizmussal otthonunkat

fourfourtwo.hu

Hé, Ronald, akarsz dumálni? – Luis Suárez bosszúja

mandiner.hu

Illegális migránsokat fogtak el a rendőrök Budapesten

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: íme, Máthé Dominik győztes gólja – videó

origo.hu

Orbán Viktor: Öttömösi vendéglátás - fotók